erőt, egészséget!

2020.02.14. 14:30

A haza védelmében

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák a helyi közösség védelmi képességét növelik hadi és katasztrófahelyzetekben is.

Fotó: Pusztai Sándor

A tornateremből vezényszavak hallatszottak, azok, akik korábban csatlakoztak önkéntes tartalékosként a honvédség kötelékéhez, éppen kiképzésen, közelharc foglalkozáson vesznek részt.

A parancsnoki épület másik termében, ahol katonai relikviák, fényképek, oklevelek és érmek idézik meg a dicső hivatás egy-egy hazai és nemzetközi eseményét, erőt, egészséget, katona szerencsét kívánt Tóth László alezredes annak a tíz újfehértói lakosnak, akik pénteken írták alá a szerződésüket, s lettek önkéntes területvédelmi tartalékos katonái a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljának.

Apai inspiráció

– Édesapánk volt sorkatona, rendőr és kommandós, így a családunkban állandóan jelen volt a hazaszeretet, a haza és az emberek szolgálata iránti elkötelezettség és tisztelet. Én nem voltam sorkatona, küzdősportokkal foglalkozom, de mindig érdekelt a katonai pálya – mondta kérdésünkre Hosszú Ferenc, kétszeres kick-box világkupa győztes, profi Európa-bajnok és nyolcszoros magyar bajnok sportoló, aki a 18 éves öccsével, Tamással egyszerre írta alá az 5 évre szóló, három hónap próbaidőt is kikötő szerződését.

– Munka és tanulás mellett van lehetőségünk a szolgálatra, s ha az élet úgy hozza, akár a szerződéses állomány tagjává is válhatok, és talán kamatoztathatom a küzdősportokban szerzett tudásomat, amihez már a Nyíregyházi Egyetemen a testnevelő-edzői szakot is elvégeztem. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő, most érdeklődve várom, hogy mit ad a önkéntes tartalékosság – fogalmazott a jelennel és jövővel kapcsolatban Ferenc.

Tamás szintén azt mondta, édesapja inspirálta, és nagyon jó érzés, hogy önkéntesként szolgálhatja a hazáját, s nem tartja kizártnak, hogy egyszer hivatásos katonaként teljesítsen szolgálatot.

– Egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kellett részt vennünk, abban biztos vagyok, hogy a katonai pályának, a haza védelmének szeretném az egész életemet szentelni, és már önkéntesként is fontos, hasznos tapasztalatokat szerezhetek – tette hozzá, s kiderült, ötéves kora óta is foglalkozik a küzdősportokkal, azonban csak hobbiszinten.

Szoros együttműködésben

Tóth László alezredes köszöntőjében felidézte, hogy az alaptörvény szerint minden magyar állampolgár köteles megvédeni a hazát, ennek érdekében a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszert is fenntart.

A haza védelme össztársadalmi ügy, közös felelősségünk.

Önök azzal, hogy önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalnak, ezt a közös felelősséget magasabb szintre emelték és tevőlegesen szeretnének részt venni Magyarország, és szűkebb környezetük, lakóhelyük védelmében és így hozzájárulni az ország és ezen belül a magyar állampolgárok biztonságának szavatolásához – mondta a zászlóaljparancsnok.

– A területvédelmi ezredeket, századokat és zászlóaljakat azért alapították meg, hogy a szűkebb szülőföldön, a megyékben és járásokban a megyei, területi és helyi védelmi bizottságokkal együttműködve hadi- és katasztrófahelyzetben reagálóerőt képezzenek és a hátország védelméhez kapcsolódó feladataikat végrehajtsák – foglalta össze az önkéntes tartalékosok feladatait.

Hozzátette: fontos hogy képesek legyenek szoros együttműködni a térségben feladatot ellátó katonai erőkkel, rendvédelmi és katasztrófavédelmi szervekkel. A tartalékosok kiegészíthetik és olykor tehermentesíthetik a szerződéses állományt, valamint rendkívüli állapotot megelőző védelmi helyzet esetén katonai szolgálatot teljesíthetnek.

– A Magyar Honvédségben a területvédelmi szervezetek olyan erőt képviselnek, amivel számolhatunk és számolni is kell – hangsúlyozta az alezredes.

Folyamatos a toborzás

– Évek óta azon dolgozunk, hogy a tartalékos rendszer újra lendületet kapjon, s egyre többen csatlakozzanak a honvédség kötelekéhez – mondta dr. Simon Miklós, országgyűlési képviselő.

A parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke emlékeztetett rá, hogy 2010-ben az országban mindössze 17 önkéntes, tartalékos katona szolgált, ma már több ezren vannak, a cél pedig, hogy minden járásban legalább 100-an legyenek.

– Köszönöm, hogy egyre többen jelentkeznek, példát adnak a fiataloknak és áldozatot hoznak az országunkért. Mindannyiunk kötelessége hazánk védelme, biztonságunk erősítése – hangsúlyozta az alelnök, és ezt emelte ki dr. Hosszú József is, aki Újfehértó polgármestereként büszke arra, hogy városuk tíz lakosa egyszerre írta alá a szerződését.

– Újfehértón hamarosan megépül az ország első honvédelmi sportközpontja, ahol együttműködve a Magyar Honvédséggel, szeretnénk minél több kiképzési gyakorlatnak helyet adni, s egyben népszerűsíteni az önkéntes tartalékos szolgálatot, hogy még többen vállaljanak szerepet a haza és lakóhelyük védelmében – emelte ki a városvezető, aki örömmel számolt be arról, hogy folyamatos a toborzás, a már szerződött újfehértói önkéntesek száma hamarosan tovább emelkedhet a jelenlegi 16-ról.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában