holtodiglan-holtomiglan

2020.02.18. 18:30

A párkapcsolatok nagy próbatétele

Ahogyan az elköteleződésben, úgy a hűség megtartásában is kettőn áll a vásár.

Elköteleződés, hűség, őszinte párbeszéd, e három téma bizonyosan előkerült a házasság hetén, hiszen a hosszú, boldog házasság többek között erre a három fontos pillérre támaszkodik. A házastársak örök hűséget fogadnak egymásnak az oltár előtt, de vajon miért nem tartják meg ígéretük, miért lépnek le az ösvényről?

Őszinte kommunikáció

– Klasszikusan azt mondjuk, hogy a hűség a holtodiglan-holtomiglan esküvel azt fejezi ki, hogy két ember kitart egymás mellett jóban-rosszban. Legyenek házasok vagy éljenek élettársként együtt, szerintem a pár tagjainak egymás között kell megállapodniuk abban, hogy mi fér bele a kapcsolatukba, mitől nem éreznék megbántva magukat. A kettőjük közötti hűség róluk szól, hiszen ők vannak benne a kapcsolatban.

– Azt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy mekkora fájdalmat okozna a partnernek a megcsalás, annak a következményei, valamint ha a kölcsönös bizalom megsérül, vajon fel tud-e épülni a kapcsolatuk a hűtlenség után – vetette fel a kérdést Lévai Ágnes Melinda családterapeuta, aki szerint amikor elköteleződünk, hűséget is fogadunk.

– A hűség megtartásához fontos lehet az érzelmi biztonság, és olyan érzelmek, amelyeket nem vágyunk máshol keresni.

Palástolja, hogy tilosban jár

– Ma sem több a megcsalás, mint szüleink, nagyszüleink korában, annyi a különbség, hogy ma már sokkal nyíltabban beszélünk róla, látszólag megengedőbben viszonyulunk hozzá, nincs akkora társadalmi nyomás a hűtlenségen, mint hajdanán, de a valóságban nagyon is megviseli azt, akit megcsalnak. Régen a férfiak kihágásai felett szemet hunyt a közvélemény, és ami szabad volt az erősebbik nemnek, azt a gyengébbik szégyennel viselte.

Ma már a nők is „megteszik”, s mégis az ő félelmük inkább, hogy megcsalják őket, ezért jól kifejlesztett „érzékelőrendszerük” van, hogyan vegyék észre a gyanús jeleket.

– Ezzel egyidejűleg jobban tudják palástolni saját tilosban járásuk nyomait is – mondta a szakpszichológus, és hozzáfűzte: nem pusztán a félrelépés tényére, hanem az addig vezető útra is érdemes lenne figyelni.

– A köztudatban talán az él, hogy akkor kacsintgatnak kifelé egy kapcsolatból a pár tagjai, ha nem működik köztük a szex, ám pszichológiai, önismereti szemszögből félrelépésekkor sokkal inkább az a vonzó a férfi és nő számára, hogy miben lehet más ő mással.

A párok közötti nyílt kommunikáció, a kapcsolat elején megalkotott közös szabályok kiszámítható mederben tartják a házasságot.

– A hűtlenség megtörténte és kiderülése után már nem tudják higgadtan rendezni a kialakult helyzetet, noha egy tévútra tévedt kapcsolat rehabilitálása sem reménytelen – zárta gondolatait Lévai Ágnes Melinda. A családterapeuta szerint az érzelmi eltávolodás, a máshol megtalált megbecsülés, elismerés, szintén kiszippanthatja a kapcsolatból a férfit és a nőt, megtörve az érzelmi biztonságot nyújtó kapcsolatot.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában