áldozatsegítés

2020.02.24. 11:30

Bárki válhat áldozattá

Egy szemtanú, de akár családtag is lehet a bűncselekmény áldozata.

Forrás: Illusztráció

Fotó: KM-archív

Tíz megkérdezettből kilencen minden bizonnyal azt mondanák, hogy az áldozat az, akit megloptak, kiraboltak, bántalmaztak, vagy egy balesetben vétlen szereplőként megsérült, esetleg meghalt.

– Ettől sokkal szélesebb az áldozatok köre, hiszen ha valaki bizonyíthatóan a bűncselekmény vagy a tulajdon elleni szabálysértés közvetlen következtében szenved el sérelmet, áldozatnak tekinthető. Így egy szemtanú, sokszor a hozzátartozó, családtag is – pontosított dr. Szendrei-Kökényesi Anikó őrnagy.

– Egy bűncselekmény következtében nem csak anyagi, fizikai sérelmet lehet elszenvedni, ha az áldozat lelki traumán megy keresztül, ugyanúgy kötelességünk, hogy problémájára megoldást találjunk, hozzásegítsük az átélt negatív élmények feldolgozásához.

A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának helyettes vezetőjével az áldozatok világnapja apropóján arról beszélgettünk, hogyan lehet segíteni azokat, akik közvetlenül vagy közvetetten lettek bűncselekmény áldozatai, s szenvedtek olyan lelki, fizikai sérülést, jogsérelmet, vagy kerültek nehéz anyagi helyzetbe, amit egyedül nem tudnak megoldani.

Személyre szabott áldozatsegítés

A rendőr-főkapitányságon, valamennyi rendőrkapitányságon, sőt még a rendőrőrsökön is tevékenykednek áldozatvédelmi referensek, akikhez bizalommal lehet fordulni. A rendőrségen minden olyan fontos információt megkaphatnak, melyekkel megtalálhatják az áldozatok a számukra legmegfelelőbb segítséget.

Ha ­áldozattá váltunk, mi a teendőnk?

– kérdeztük a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetőjétől.

Jogi, lelki, anyagi segítség

– Leggyorsabb megoldás, ha az ingyenesen hívható segélyhívó számon (107, 112) értesítjük a rendőrséget. A bűncselekményt bármelyik rendőrkapitányságon be lehet jelenteni, de célszerű azt az elkövetés helye szerint illetékes rend­őrkapitányságon megtenni – mondta dr. Szendrei-Kökényesi Anikó.

– Hagyjuk a helyszínt és annak környékét változatlanul, a későbbi nyomozást pedig nagyban segíti a pontos személyleírás, ha ismerjük az elkövető menekülési útvonalát, és nagyon fontos, hogy az ellopott értékekről azonosíthatóan tudjunk leírást adni, a legjobb, ha előzetesen fénykép is készül az értékesebb tárgyakról, eszközökről – sorolt fontos teendőket a rendőr őrnagy.

Az áldozattá válást az Áldozatsegítő Szolgálatnál – melyet minden kormányhivatal működtet – is be lehet jelenteni, ahol teljes körű tájékoztatást kaphatnak jogaikról, kötelezettségeikről, lehetőségeikről, s ennek nem feltétele, hogy rendőrségnél feljelentést tegyen a sértett.

– A komolyabb áldozatsegítési lehetőségek igénybevételéhez viszont elengedhetetlen. Az azonnali pénzügyi segély esetében például mindenképp feltétel a feljelentés – hangsúlyozta dr. Szendrei-Kökényesi Anikó.

– Ekkor a rendőrségen kiállítanak egy igazolást, mely alapján a ­bűncselekményt vagy a tulajdon elleni szabálysértést követő 5 napon belül kell beadni az erre vonatkozó kérelmet.

S hogy mi mindenre kérhető anyagi segítség, arra példaként említette azt a bántalmazott áldozatot, akinek a szállásadója elvette az iratait. Ő a szolgálattól élelmiszerre, gyógyszerre és utazásra kért támogatást, mert más városba akart elutazni, hogy a bántalmazójától minél messzebb legyen.

Emberkereskedelem áldozataként védett szálláshelyre került. Kegyelettel összefüggő kiadásokra, a temetési költségek rendezéséhez kapott anyagi támogatást az az asszony, akinek a férjét a saját fia szúrta hasba.

Az anya négy gyermekkel maradt egyedül, s elsősorban jogi segítséget szeretett volna, amikor kiderült, pénzügyit is kérhet, és kapott is.

Ugyancsak élelmezésre, lakhatásra és egészségügyi kiadásokra kapott segítséget az az áldozat, akit hosszú időn át interneten zsaroltak, s nemcsak a saját pénzét, hanem a kölcsönbe kapott összeget is kifizette – több mint másfél millió forintot – a zsarolónak, aki azzal fenyegetőzött, hogy a nagyszülő unokájának lesz bántódása, ha nem fizet. A történtekről a családjának sem mert szólni.

Éjjel-nappal hívható szám

– Ez nem kárenyhítés, nem az ellopott pénz vagy a bűncselekmény miatt odaveszett értékek pótlására szolgál, hanem a kialakult krízishelyzetet igyekszik megoldani – nyomatékosította az őrnagy.

A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és a halálos áldozatok hozzátartozói számára mindezen túl állami kárenyhítést is adhatnak.

És természetesen vannak olyan esetek is, amikor az áldozatnak nem jogi vagy anyagi segítség kell, hanem egy pszichológus, hogy a bűncselekmény okozta traumát, lelki válságot fel tudja dolgozni.

A tapasztalatok alapján látjuk, sokszor már az is nagyon sokat számít, ha személyre szabott felvilágosítást kap valaki a jogairól, az őt megillető egészségügyi és szociális szolgáltatásokról, vagy kiderül, hogy az ellopott vagy megsemmisült személyi okmányait úgy pótolhatja, hogy az neki nem kerül külön pénzbe – mondta a bűnmegelőzési osztály helyettes vezetője.

Kevesen tudják – tette hozzá –, hogy van egy éjjel-nappal ingyenes hívható telefonszám (06-80/225-225), ahol az áldozatok hívásait fogadják, és tájékoztatást adnak számunkra.

BM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában