Koronavírus

2020.03.06. 09:52

Kár volt felvásárolni a fél boltot? A vírus miatt biztosan nem lesz élelmiszerhiány

Dr. Egri Imre: a magyar élelmiszeripar körülbelül 16 millió emberre termel.

Forrás: illusztráció / M1 Híradó

A szakember hozzátette: a Kínából induló koronavírus természetesen jelentős hatással van a makrogazdasági folyamatokra, hiszen a távol-keleti ország hatalmas exportőr, rengeteg olyan alkatrész, alapanyag vagy vegyi összetevő érkezik Kínából, amelyre az öreg kontinensen működő, az informatikában vagy akár a napelemgyártásban érdekelt cégeknek szükségük van. – Nem beszélve arról, hogy hazánk is egy 10 milliárdos áruforgalmat bonyolít le Kínával – utalt az európai nagyvállalatok, illetve hazánk érintettségére dr. Egri Imre. Az egyetemi oktató továbbment: a kínai export visszaesése adott esetben a tengerentúlon is éreztetheti a hatását, elég csak arra gondolni, hogy mekkora összegű amerikai kincstárjegyet vásárolt fel az elmúlt időszakban Kína.

Dr. Egri Imre

Mindenkinek az érdeke

– Éppen ezek miatt gondolom úgy, hogy gyakorlatilag a világ összes nagyhatalmának az az érdeke, hogy Kínában kiegyenesedjenek a dolgok – folytatta gondolatmenetét dr. Egri Imre, aki szerint a koronavírus okozta reális veszélyek hangsúlyozása mellett egy pánikkeltő folyamat is elkezdődött, ez igaz hazánkra is, mert ne gondoljuk már azt, hogy ha megvásárolunk 20 kilogramm kenyeret, azzal akkora csapást mérünk a koronavírusra – vélekedett a közgazdász, akit a kínai és az észak-olaszországi karanténhelyzetről és annak esetleges eszkalálódásáról is kérdeztünk. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: szerinte Európában nehezebb fenntartani egy karantént, a kínai állami kontroll ugyanis jóval erősebb az európainál. Gondoljunk csak a szabadságjogokra, s arra, hogy az ebben szocializálódó európaiak a kínaiakhoz képest jóval „fegyelmezetlenebbek”.

– Azt hallani, hogy Kínában már egyre kevesebb új megbetegedést regisztrálnak, Európában most élesedik a helyzet, a vírus terjedésének sebességét a Törökország felől meginduló migránsáradat is növelheti, ez egy jelentős rizikófaktor – mondta lapunknak dr. Egri Imre, majd beszélt az ilyenkor már-már „természetes” felvásárlási lázról is, ami szerinte felesleges pánikkeltés.

Nem volt még rá példa

– Nem tudom elképzelni azt, hogy akkor, amikor a magyar élelmiszeripar körülbelül 16 millió emberre termel, bármiből is hiány legyen, erre a magyar történelemben nem volt soha példa békeidőben – zárta gondolatait a Nyíregyházi Egyetem oktatója.

TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában