családon belüli erőszak

2020.03.13. 20:00

Megduplázódott a távoltartási ügyek száma

Tavaly több mint 190 új megelőző távoltartási ügy érkezett a megyei főügyészségre.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A közvéleményt okkal foglalkoztatja és háborítja fel a hozzátartozók közötti erőszak, s fontos arról – akár többször is – beszélni, hogyan védhető meg a bántalmazott családtag.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a főügyészség közjogi szakága látja el a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartással kapcsolatos ügyészi jogköröket

– mondta dr. Sipos László megyei főügyészhelyettes, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, a közjogi szakág vezetője.

– A hatvan napra elrendelhető megelőző távoltartás – mely nem azonos a büntetőeljárásban alkalmazott távoltartással – kérelemre vagy hivatalból induló polgári nemperes eljárás, mely igen gyakran a rend­őrség által alkalmazott, 72 órára elrendelhető és a bántalmazóval szembeni azonnali fellépést lehetővé tevő ideiglenes megelőző távoltartást követi.

Kétszer több ügy

– A jogintézmény egyre növekvő jelentőségét jól mutatja, hogy tavaly már 194 új megelőző távoltartási ügy érkezett a főügyészségre, az előző évinek több mint kétszerese!

Dr. Sipos László megyei főügyészhelyettes | Fotó: Ügyészség

Az ügyészséget az eljárásban fellépési jog illeti meg. Tavaly 72 ügyben léptünk fel, 78 személyes meghallgatáson vettünk részt – jegyezte meg dr. Sipos László, aki hozzátette: az ügyészi fellépésük két fő mérlegelési szempontja a törvényesség és a bántalmazott érdekeinek védelme.

– Kirívó esetekben büntetőeljárást is kezdeményeztünk kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt. Például egy alkoholista ötgyermekes családapával szemben, aki kiskorú gyermekei szeme láttára ütlegelte feleségét, ráadásul rendkívül durva módon szidalmazta, lelkileg bántalmazta gyermekeit – említette a megyei főügyészhelyettes.

Hatósági eljárás

Kitért arra is: amennyiben az ügyész a gyermekek veszélyeztetettségére utaló körülményt észlel, a gyermekvédelmi jelzőrendszer részeként jár el. – Ezért tavaly 49 esetben éltünk figyelemfelhívással az illetékes gyámhivatalokhoz a szükséges gyámhatósági intézkedések megtétele érdekében.

A gyámhivatalok minden esetben védelembevételi eljárást folytattak le és a szükséges intézkedéseket is megtették – mondta dr. Sipos László. – Több ízben kezdeményeztünk hatósági eljárást is, előfordult, hogy ennek eredményeképpen fogadtak be családba egy bántalmazott kiskorút.

Szabálysértési elzárás

– A megelőző távoltartás kétségkívül hatékony eszköz lehet a hozzátartozók közötti erőszak megfékezésére, mivel ha a bántalmazó a távoltartás szabályait megszegi, szabálysértést követ el, amely miatt a rendőrség őrizetbe veheti, és gyorsított eljárásban bíróság elé állíthatja, ahol akár 60 nap szabálysértési elzárást is kiszabhatnak vele szemben – utalt a következményekre a címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában