A Kelet kérdez

2020.04.06. 11:17

Várható-e, hogy Nyíregyházán is végeznek koronavírusteszteket a közeli jövőben?

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója

Forrás: Illusztráció / MTI - Bruzák Noémi

Fotós: Bruzák Noémi

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs vasárnapi ­sajtótájékoztatóján napilapunk, a Kelet-Magyarország kérdésére, miszerint: „A nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban működik az ország egyik legmodernebb kórházi laboratóriuma. Várható-e, hogy itt is végeznek koronavírusteszteket a ­közeli jövőben?”, azt válaszolta: – Jelenleg nyolc laboratóriumban tesztelik a koronavírus-fertőzöttség gyanúja miatt vett mintákat, az esetleges bővítésre különböző lehetőségek, tervezett ütemezések vannak az operatív törzs birtokában.

– A jelenlegi állapot szerint azok a laboratóriumok, amelyek a vírus genetikai anyagának a kimutatásán dolgoznak, egyelőre elbírják azt a szükségletet, ami naponta keletkezik a garat- és orrmintavételből történő vizsgálatból – mondta Müller Cecília, majd hozzátette, hogy szükség esetén a jövőben növelhetik a vizsgálatot végző laboratóriumok számát, illetve bevezethetnek más módszer szerinti laboratóriumi vizsgálatokat is. Az országos tiszti főorvos kiemelte: ez is egy folyamatosan változó kérdés, amit ugyanúgy kell a járvány terjedése során kezelni, mint ahogy az egészségügyi ellátórendszert is folyamatosan tervezik.

– Bár a jó idő beköszöntével többekben felmerülhet, hogy a kertekben vagy a nyaralókban kisebb családi, baráti összejöveteleket tartsanak, ez semmi esetre sem javasolt. A vírus terjedését úgy tudjuk a legjobban megakadályozni és kontroll alatt tartani, ha a találkozásokat csökkentjük, és a fertőződés átadását egyik személyről a másikra megakadályozzuk – hangzott a válasz társlapunk az Észak-Magyarország kérdésére. Müller Cecília hozzátette: természetesen a szűk család (akik egy háztartásban élnek) a saját kertjébe kimehet levegőzni és mozogni, ami a gyerekek és a felnőttek egészségének megőrzéséhez szükséges, azonban semmiképpen nem megengedhető összejöveteleket szervezni a barátokkal, távolabbi családtagokkal.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában