Nyíregyháza

2020.05.07. 16:55

Bíznak ugyan benne, hogy nem történik baj, de tesznek is érte

Függetlenül attól, hogy az otthonok fenntartója az egyház, az önkormányzat vagy civil szervezet, továbbra is számíthatnak az állam támogatására.

Nyíregyháza, 2020. május 7. Fülöp Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelõs államtitkára (b), Gaál Sándor esperes (k) és Szentiné Bosnyák Zsuzsanna intézményvezetõ a koronavírus-járvány megjelenése esetére kialakított járványkórteremben a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség Kálvineum Idõsek Otthonában 2020. május 7-én. Fülöp Attila a látogatás után elmondta, országosan mintegy ezer, idõseket gondozó intézmény mûködik, amelyekben csaknem 55 ezer ellátott él. Tapasztalatai szerint ahol a fenntartó már a járvány elõtt is gondosan vigyázott az idõsekre, ott a dolgozók jól meg tudták szervezni a koronavírus elleni védekezést és az idõsek felügyeletét is. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI/Balázs Attila

Fotó: Balázs Attila

Erdős Jenő, aki novemberben lesz százesztendős, kiváló szellemi frissességnek örvend. Azt mondja, szerencsésnek érzi magát, mert a szigorú járványügyi előírások és a karantén ellenére kiegyensúlyozottan telnek a napjai a nyíregyházi református Kálvineum idősek otthonában.

Jó kezekben vannak

– Már nyugdíjasként tanultam meg használni a számítógépet, majd az internetet, fent vagyok a Facebookon is. A családdal telefonon tartjuk a kapcsolatot, mindennap felhívnak – árulta el Jenő bácsi, akivel az otthon kertjében beszélgettünk ebéd után. Elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben több könyvet írt a megye zenei életéről, s bár bőven maradtak lejegyzetlen gondolatai, már nem mer belevágni egy újabb kötetbe.

Ezt Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárnak is elmesélte, aki csütörtökön tett látogatást a református idősek otthonában. Maszkot és védőruhát öltve lépett be az intézménybe, így váltott néhány szót a dolgozókkal és a lakókkal.

– Az ország közel ezer bentlakásos idősotthonában 55 ezer ápolásra, segítségre szoruló idős ember él. Az elmúlt hetekben számos ilyen intézményben jártam és beszélgettem a vezetőkkel arról, hogy a járványhelyzetben milyen óvintézkedéseket hoztak, és mi az, amire esetleg szükségük van még.

Azt tapasztaltam, hogy az otthonokban kiváló szakemberek állnak a vártán és teszik a dolgukat. Minden olyan intézményben, ahol már a járvány kitörése előtt is lelkiismeretesen gondoskodtak az idősekről, megszervezték a védekezést és a felügyeletet

– ismertette az államtitkár. Fülöp Attila hozzátette: függetlenül attól, hogy az otthonok fenntartója az egyház, az önkormányzat vagy civil szervezet, továbbra is számíthatnak az állam támogatására.

– Azt látom, hogy a nyíregyházi Kálvineumban minden tőlük telhetőt megtesznek dolgozók a bentlakók megóvásáért. Elég ránézni ezeknek az idős embereknek az arcára ahhoz, hogy tudjuk, jó kezekben vannak.

Minimális létszámmal

A református idősek otthona tizenöt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Az ellátást azóta folyamatosan a kor igényeinek megfelelően bővítik és az ellátottak szükségleteihez igazítják. Szentiné Bosnyák Zsuzsanna intézményvezető érdeklődésünkre elmondta: a veszélyhelyzetben az alapellátásaik kiszervezése volt az egyik legfontosabb feladatuk, így többek között a házi segítségnyújtást és a szociális étkeztetést is külső helyszínről koordinálják.

– Emellett azonnali hatállyal bevezettük az országos tisztifőorvos utasításait. Beszereztük a védőfelszereléseket, -eszközöket. Összesen hetven dolgozónk van, jelenleg azonban minimális létszámban, húszan ápolják, gondozzák az ötvenöt idős bentlakónkat, s ügyelnek a fizikai, mentális és szociális egészségük megtartására.

Szentiné Bosnyák Zsuzsanna megjegyezte: sikerült úgy átalakítaniuk a tereket, hogy a Kálvineum lakói étkezés közben is megtarthatják a kötelező másfél méteres távolságot.

Felkészültünk egy esetleges megbetegedésre is, az előírásoknak maximálisan megfelelve berendeztünk egy izolációs szobát, sőt, a nappali ellátás helyén izolációs kórtermet hoztunk létre, ha tömeges megbetegedésre kerülne sor.

– Természetesen bízunk benne, hogy ez nem fog megtörténni – tette hozzá a nyíregyházi Kálvineum idősek otthona vezetője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában