VírusRadar

2020.05.24. 15:30

Mobilapp segít a küzdelemben

A VírusRadar sokat segíthet a kontaktkutatásban.

a man with a safety mask in town

Fotó: raketa.hu

Immár hazánkban is elérhető egy applikáció, mely jelzi, ha koronavírusos beteggel kerültünk kapcsolatba, sőt mi is jelezhetjük másoknak, ha megfertőződtünk.

A VírusRadarhoz hasonló követőalkalmazások más országokban egyre hatékonyabban működnek, de ehhez az kell, hogy minél többen használják őket. Lapunk utánajárt, pontosan hogyan működik a VírusRadar-alkalmazás, és milyen előnyökkel járhat a telepítése a koronavírus elleni harcban.

Az alkalmazást egy északmacedón szoftvercég fejlesztette és bocsátotta ingyenesen a magyar partner rendelkezésére.

Az alkalmazásról a cég magyarországi viszonteladója, a Biztributor elnökét, Nemes Dánielt kérdeztük, aki elmondta, a rendszer hasonlóan működik, mint a nyájimmunitás: minél többen töltik le az appot, annál hatékonyabban működik. Sokkal nehezebb felkutatni azon fertőzöttek kontaktjait, akik nem használják az alkalmazást.

Hogyan működik?

Az alkalmazás egyelőre csak androidos telefonokra érhető el, a működése rendkívül egyszerű.

– A letöltés és regisztráció után igazából semmilyen teendője nincs a felhasználónak, a VírusRadar a háttérben működik. Az app célja, hogy feljegyezze, a felhasználó milyen más felhasználókkal került közeli kapcsolatba – árulta el Nemes Dániel. Felmerül a kérdés: mit nevezünk közeli kapcsolatnak?

– A WHO ajánlása szerint az érintkezés kétméteres távolságon belülre értendő, s nagyon fontos, hogy legalább húsz percig tartson, a kockázatos időszak pedig az elmúlt tizennégy nap.

A működés a Bluetooth-technológia segítségével történik, ennek bekapcsolt állapotban kell maradni a telefonunkon – tudtuk meg a Biztributor elnökétől.

Ha valakinek tudomására jut, hogy megfertőződött, az „adatok feltöltése” gombra kattintva értesítheti a járvány­ügyi szakembereket. Bár ez nem kötelező, erősen ajánlott, hiszen csak így lehet a kontaktok figyelmét felhívni az esetleges veszélyre.

Értesítik a kontaktokat

– A felhasználó telefonszáma alapján a szakemberek megvizsgálják a bejelentés hitelességét, hiszen az is előfordulhat, hogy csak véletlenül nyomta meg a gombot. A pozitív teszt után az app sokat segít a kontaktkutatásban, mivel az érintettek nem mindig emlékeznek, pontosan hol jártak, kikkel kerültek kapcsolatba.

Egyes helyzetekben nem is tudhatja az illető, kik voltak a közelében, gondoljunk csak a tömegközlekedésre vagy bevásárlásra – ismertette a VírusRadar előnyeit Nemes Dániel, aki azt is hozzátette, a kontaktkutatást követően a regisztráció során megadott telefonszámon értesítik a kontaktokat.

Sokan tartanak tőle

A világ számos pontján alkalmazzák a VírusRadarhoz hasonló követőappokat a koronavírus elleni küzdelemben, azonban sokakban felmerült, hogy az alkalmazások a védekezés mellett az emberek megfigyelésére is alkalmasak. Nemes Dániel megnyugtat mindenkit: a VírusRadar nem kezel semmilyen személyes adatot, a regisztráció során mindenki kap egy egyedi azonosítót, s csupán ezt tárolják a telefonok.

– Az alkalmazás nem áll kapcsolatban központi szerverekkel, és semmilyen lehetőséget nem biztosít a felhasználók megfigyelésére. Némi kellemetlenséget jelent, hogy az Android rendszer sajátosságai miatt a Bluetooth használatához a GPS-hozzáférés engedélyét is meg kell adni az appnak, de akár szakértők bevonásával is megvizsgálható, hogy a VírusRadar nem rendelkezik olyan funkciókkal, melyekkel képes lenne mások nyomon követésére.

Az alkalmazás csak a többi eszköz egyedi azonosítóját vizsgálja, melyből nem lehet következtetni a felhasználó személyére – oszlatta el az aggályokat Nemes Dániel, akit az elmúlt hét tapasztalatairól is kérdeztünk.

– Csehországban két hét alatt több mint kétszázezren telepítettek egy hasonló alkalmazást, így az nagyon sokat tud segíteni a vírus elleni harcban. Hazánkban jelenleg messze állunk ettől, de a mögöttünk álló szűk egy hét alatt elértük a tízezres nagyságrendet – avatott be az elmúlt hét eredményeibe a Biztributor elnöke.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában