Nyíregyháza

2020.05.03. 11:30

Utasbarát buszmenetrendet készítettek

Könnyebben el lehet érni a munkahelyeket, az egészségügyi intézményeket, a bevásárlóközpontokat.

Fotó: Pusztai Sándor

Az új, május elsején életbe lépő átmeneti, nyíregyházi autóbusz-menetrend minden eddigitől eltérő, kidolgozottabb lett, akár az utasbarát minősítéssel is lehet illetni. Aki utazik, a saját bőrén tapasztalhatja, hogy nem szabad megszokásból, „emlékezetből” várni a buszt, érdemes tájékozódni a változásokról.

Felmérték az igényeket

– A koronavírus-járványhelyzet miatt átrendeződött a közösségi közlekedés, kevesebb lett az utasszám, emiatt szükségszerű volt a racionális, összehangolt átszervezés – mondta megkeresésünkre Ekés András, a feladattal megbízott Mobilissimus Kft. ügyvezetője.

– Áprilisban hosszabb időn át a járművezetők számolták az utasokat a különböző helyi autóbuszokon, így minden egyes járatról az útvonal több pontján is megbízható adatok álltak rendelkezésre. Az önkormányzat online kérdőívek formájában kereste fel a nagyfoglalkoztatókat, hogy milyen igényeik vannak, mikor ütemezik a műszakváltásokat, mi változott a járvány előtti időszakhoz képest. A sok adatot összesítettük, figyelembe vettük az aktuális kéréseket azért, hogy az igényeket – a rendelkezésre álló rövid idő ellenére – pontosan átlássuk. A hálózatban csak kisebb, a menetrendben nagyobb változások vannak május 1-től.

Néhány útvonalon összevont járatok közlekednek, mint a 2/2Y és a 4/4Y, illetve összekötés révén a 6-os és a 10-es 6/10 jelzéssel fog közlekedni, így nem kell a vasútállomásnál átszállni. A 7-es és a 18-as buszok a nap nagy részében 7/18 jelzéssel a vasútállomás és Örökösföld között Jósaváros és a Tesco érintésével közlekednek, így javul a városrészek közötti kapcsolat, és a bevásárlóközpont is jobban elérhető lesz. A 17-es busz az átmeneti menetrendben 17K jelzéssel, a kórház főbejáratát is érintve fog közlekedni.

Az autóbuszok jellemzően ütemes menetrend alapján, összehangoltan fognak közlekedni, így tervezhetőbbek lesznek az utazások és az átszállások.

Rugalmasan cselekednek

Az új, 90-es számmal kezdődő járatok jobban igazodnak a műszakkezdésekhez és a műszakvégzésekhez, és mind Jósaváros és a Sóstói úti kórház, mind Örökösföld felől átszállásmentes kapcsolatot nyújtanak a belvároson és az autóbusz-állomáson keresztül a nagyfoglalkoztatókhoz. Összességében az eddigiekhez képest könnyebben el lehet érni a munkahelyeket, az egészségügyi intézményeket, a bevásárlóközpontokat.

Munkanapokon 4:03-kor, 4:43-kor és 5:13-kor is indulnak 5A jelzésű autóbuszok Jósavárostól Örökösföld irányába. A járatok nyomdai hiba miatt maradtak ki az internetes és megállóhelyi menetrendekről. A hibáért szíves elnézésüket kérjük, mihamarabb pótoljuk a hiányzó indulási időpontokat – olvasható a Volánbusz vasárnapi közleményében.

– Ez nem egy kőbe vésett menetrend. Májustól is lesz utasszámlálás, ez alapján felülvizsgálható a most bevezetett újítás.

– A szolgáltató Volánbusz Zrt. forgalmi tartalékokkal is készül, így ha valahol túlzsúfoltság lenne, rugalmasan cselekednek. Természetesen megteremtik a biztonságos távolságtartás feltételeit, a buszokat folyamatosan fertőtlenítik.

– Arra is ügyeltünk, hogy az érettségi vizsgák idején a most meghirdetett menetrenden túl még külön időpontokban is indulnak járatok, erről a www.volanbusz.hu/nyiregyhaza oldalon naprakészek az információk. Ha pedig például megnyílik a nagybani piac, vagy kinyit a Nyíregyházi Állatpark, az élményfürdő, a tófürdő, akkor ismét elindulnak az 1A jelzésű buszok és a 8-as járatok is sűrűbben közlekednek. Fontos hangsúlyozni, hogy ez átmeneti menetrend, és a bevezetés utáni tapasztalatok vezetnek el a végleges menetrend elkészítéséhez.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában