levendula

2020.06.21. 15:30

Gyógyító, szépítő virágtenger

Jól érzi magát a Nyírség szívében is a lila gyógynövény.

Forrás: Janics Attila archívuma

A napokban ért véget az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása, június végétől pedig, ha az időjárás is megengedi, kezdődhet a levendulaszüret.

Számos hazai gyógynövényfajnak (az említett két gyógynövénykultúra keresett külföldön is – a szerk.) kiemelkedő helye van a nemzetközi piacon is, jelentős nemzeti értéket képvisel a magyarországi gyógynövényágazat.

Lelassultak a fejlesztések

– Versenyképességének kulcsa az innováció, a folyamatos fejlesztés, ami az utóbbi évtizedekben sajnálatos, hogy lelassult, új lendületre lenne szüksége a kutatás- és technológiai fejlesztéseknek.

Továbbá sajnálatos az is, hogy a gyűjtéssel hasznosított területek és a gyűjtők száma is lecsökkent – mondta el lapunknak dr. Kindlovits Sára, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács titkára.

Hozzátette, a korszerű és hatékony termesztésrendszer eléréséhez hosszú távú faj-, fajtaspecifikus termesztési stratégiában kell gondolkodni, ami kiterjed a nemesítésre, a szaporítóanyag beszerzésére, a betakarítási és posztharveszt (a nyersanyag beltartalmi értékének megőrzése) technológiára és a növényvédelem fejlesztésére.

Mindezek mellett idehaza a magyar háztartások egészségüggyel, illetve egészséggel összefüggő kiadásai a koronavírus-járvány felbukkanásáig folyamatosan növekedtek.

– Az elmúlt évek zöldhulláma, az egészségtudatos életmód népszerűsége, a szintetikus hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel szembeni részleges bizalomvesztés teret nyitott a természetes gyógymódoknak, a természetes hatóanyagok felhasználásának.

A nemzetközi és a hazai piacon egyaránt népszerű hívószóvá vált a „gyógynövény”– jegyezte meg dr. Kindlovits Sára.

Valóban, ma a természet patikájából vett alapanyagokkal minden eladható: szállodai szolgáltatások, gyógynövénytartalmú italok, kozmetikai szerek.

Ezért sem lenne meglepő, ha egyre többen gondolkodnának gyógynövénytermesztésen, ám jelenleg a gyógynövény-kibocsátás 50-60 százalékát a gyűjtés adja, és mintegy 25–30 ezer hektáron termesztenek itthon gyógy-, fűszer- és aromanövényeket, mintegy 50 fajt.

– Mielőtt bárki belevágna gyógynövénytermesztésbe, tudnia kell, hogy komoly szakmai tudást, valamint más kertészeti és szántóföldi kultúrákhoz képest nagyobb kezdő beruházást (gépek beszerzése) igényel.

Kizárólag akkor érdemes nekivágni, ha tudják, hol fogják értékesíteni a megtermelt gyógynövényt – hangzott el a jó tanács a szervezet titkárától.

Sok munka van a kétezer tővel

Kocsis Krisztina három éve telepítette levendulakertjét, úgy gondolta, hogy a fiatal ültetvénnyel kivár, most még nem hoz annyi virágot, amiből érdemes lenne beszállítani a feldolgozóiparba.

A fiatal gazdálkodó gombatermesztéssel és méhészettel is foglalkozik.

Amikor beleszeretett a levendulába, úgy gondolta: legalább lesz hol „jóllaknia” a méheknek – idézte fel a kezdeteket viccesen.

Elmondta, környezetében mindenki furcsállotta, hogy a Nyírségben ezzel a növénnyel akar foglalkozni, mondván, a lila csoda kizárólag a Balaton környékén érzi jól magát.

Krisztina csak azért is kipróbálta, azóta szívvel-lélekkel gondozza kertjét. A kétezer tő levendulából szüret után kézműves termékek készülnek: illatpárnák, bőrbarát szappanok és lekvárok ízesítésére is kiváló a növény.

– A levendulára sokáig ráragasztották a molyirtó címkét, s az illatát használták fel, azóta felfedezték a gasztronómiában is.

A stresszűző növényt belesütik süteményekbe, csokoládékhoz adják, teája nyugtató hatású, illatát a wellness-szolgáltatásokban kedvelik.

Szüret tájékán ajánlani szoktam, hogy tegyenek egy sétát a kertemben, és relaxált, felfrissült állapotban mehetnek tovább – mondta a gazdálkodó.

– Nyírtelek határában vettem egy tanyát, annak kertjét ültettem be levendulával, néhány bokor mentának, citromfűnek és kamillának is maradt hely benne.

A „lila csodával” sokat kell dolgozni, a legfontosabb és egyben a legnagyobb munka a tavaszi metszés, attól függ, milyen lesz az ültetvény hozama.

Szüretkor levágni, kiszárítani és lemorzsolni a virágokat időigényes, az eljáráshoz el kell sajátítani a szakmai alapokat.

– A telepítés költséges, ha szárazság van, az első két nyáron locsolni kell, és kapálni, ami nem gépi munkaigényt jelent.

Gombásodás ellen védeni kell, az egyébként szárazságtűrő évelő gyógy- és fűszernövény mellett az szól, hogy 70-80 év múlva is virágzik – mondta el Kocsis Krisztina, aki most is várja a július eleji szüretet, amire az idén ismét szívesen invitál gyűjtőket is.

KO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában