egymás közt

2020.07.31. 07:17

A fejlődésnek nincsen határa

Négy nagyváros vezetője, köztük Nyíregyháza polgármestere tanácskozott Miskolcon.

Forrás: Miskolci polgármesteri kabinet

Fotó: Juhasz Akos

A „Creative Region” – Határtalan Fejlődés Északkelet-Magyarország elnevezésű programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálja. Májusban a nyíregyházi városházán találkoztak a partnervárosok vezetői.

Akkor a házigazda szerepét is betöltő dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta:

„A program célja Északkelet-Magyarország (Borsod-­Abaúj-Zemplén, Hajdú-­Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék) és a határon túli területek egységes gazdasági övezetté fejlesztése. Megállapodtunk abban, hogy kidolgozzuk egy hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégiai együttműködés kereteit, egymást erősítve és elsősorban a helyben lévő erőforrásokra alapozva.”

Ezen a héten ismét találkoztak a partnerek Miskolcon. Az impozáns környezetben, a lillafüredi Palotaszállóban ­Veres Pál, Miskolc polgármestere vendéglátóként üdvözölte dr. Kovács Ferenc mellett dr. Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét, Fejér Andort, Szolnok alpolgármesterét, Nagy Balázs stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárt, Fejes Balázst, a Stratégiai Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezetőjét, Kun Klára kiemelt projektkoordinátort és Strommer Dávidot, a Parlamenti és Stratégiai Államtitkárság tanácsadóját.

Öt hivatalos találkozó

Veres Pál összegezte az együttműködés tapasztalatait: „Öt hónap munkán és öt hivatalos találkozón vagyunk túl. Azóta Debrecen a megyei jogú városok közül elsőként megállapodást kötött a kormánnyal arról, hogy végrehajthatja a terveit. Nekünk nem az elkövetkező két-három év stratégiáját kell kidolgoznunk, hanem hosszú távon kell gondolkoznunk, előkészítünk olyan projekteket, amik ráépülnek a közeljövő fejlesztéseire, de csak hat-nyolc év múlva indulnak el. Most alakul ki a következő hét esztendő európai uniós és hazai támogatási rendszere. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mi, nagyvárosi polgármesterek körültekintően, egymással egyeztetve dolgozzunk, mert leginkább így tudunk segíteni a kormánynak a források helyes elosztásában. A mi feladatunk most az, hogy minden erőnket a precíz tervezésre, a komoly előkészítő munkára tudjuk fordítani.”

Dr. Kovács Ferenc hasznosnak ítélte meg az újabb egyeztetést. Eddig mindegyik alkalommal előreléptek a közös jövőépítés jegyében, ennek a célnak a miskolci találkozó is megfelelt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában