Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.07.08. 17:30

Ismeri Encsencset, mint a tenyerét

Szvára István nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy kitüntető figyelemben részesítették.

Fotó: Dodó Ferenc

A köztisztviselők és kormánytisztviselők napját minden év július 1-jén tartják meg Magyarországon. Azért ekkor, mert 28 esztendeje ezen a napon lépett életbe a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény. Utána szakszervezeti kezdeményezésre döntöttek az ünnepnapról, amit először 1997-ben rendeztek meg.

A megyeházán Szvára István vezető főtanácsosnak családtagjai és kollégái jelenlétében Román István megyei kormánymegbízott gratulált a közel negyed évszázados áldozatos munkájához.

Fontos láncszem

– Mi tagadás, igencsak meglepődtem, amikor arról értesítettek, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közigazgatásáért díjban részesítenek.

Egy kis község esetében ez nagy dolog éppúgy, mint az én életemben

– mondta az encsencsi önkormányzat szociális, gyámügyi és gyermekvédelmi feladatokért felelős szakembere.

Sportos családi jelleg

A tősgyökeres Szvára István 32 éve él boldog házasságban. A hétvégén a meggyszedéssel is példázták a gyümölcsöző kapcsolatukat. Büszkék gyermekeikre, Nikolettára és Mátéra, családjaikra és immár unokájukra is. Máté az encsencsi futballcsapat kapusaként törekszik arra, hogy stabilitást adjon a védelemnek. Édesapja aktív síelőként és sárkányhajósként erősíti a sportos jelleget.

Ez a második munkahelye, előzőleg tizennégy évet tevékenykedett a helyi Virágzó Termelőszövetkezet erős kötelékében. A váltás ideje 1996 májusában érkezett el, azóta a hivatalban úgy megismerte a majdnem 2 ezer lelkes települést, mint a tenyerét. Hozzátartoznak a lakosok ügyes-bajos dolgai, emellett Encsencs gesztorként Penészlekkel és Nyírgelsével alkot közös önkormányzatot.

Encsencs a béke szigetének számít: Szedlár János 1997-től látja el a polgármesteri teendőket, míg Nagy László 1999-től a Nyírbátori járásban található község jegyzője. Ennek a fogaskeréknek az egyik fontos láncszeme Szvára István.

– Pistit nemcsak lakóhelyén, hanem a környező településeken is jól ismerik, diákként és katonakorában is „otthagyta a névjegyét”, ahol éppen megfordult. Szeret segíteni az embereken, életvidámságával a közösség motorjának számít – jegyezte meg Nagy László, aki a megyeházán egy derültséget keltő, speciális vastag borítékkal is gratulált a barátjának.

– Hosszasan lehetne sorolni a pozitív jelzőket.

Azt kívánom, hogy köztisztviselőként, a helyi görögkatolikus egyház világi elnökeként, újdonsült nagypapaként – Olivér alig több mint háromhetes –, gazdálkodóként továbbra is olyan lelkes legyen, mint ahogy eddig.

Ladányi Tóth Lajos

Borítókép: Szvára Istvánnak Román István is gratulált a díjához a megyeházán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában