Koronavírus

2020.09.27. 15:30

Mikor jár a táppénz, s mikor nem?

A munkavállaló olyan helyzetbe kerülhet, hogy sem bér, sem egyéb juttatás nem illeti meg. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akikre vonatkozik a kötelező karantén.

20200907 Dunaharaszti Home office. Otthoni munka. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Forrás: MW-archív

Fotó: Havran Zoltán

A koronavírus terjedése miatt számos munkavállalónál rendeltek el karantént, de olyan esetek is voltak, amikor a munkáltató kötelezte otthon maradásra dolgozóit külföldi nyaralásukat követően. A cégeknél az sem ritka, hogy házi karanténra kötelezik alkalmazottukat, amennyiben annak családtagja vagy ismerőse igazoltan koronavírus-fertőzött.

A szabályozások azonban korántsem egyszerűek, hiszen többféle módon kerülhetünk karanténba, fizetés, táppénz viszont nem minden esetben jár a dolgozónak. Lapunk utánajárt, hogy az aktuális jogszabályok alapján mire számíthatnak azok, akik a vírus terjedése miatt kénytelenek otthon maradni.

Megváltozott szabályozás

Egyszerű a képlet azoknál, akiknek a munkája és a technikai feltételek lehetővé teszik az otthoni munkavégzést, hiszen a munkavállaló így tovább tud dolgozni, és a teljes jövedelmét megkapja. De mi a helyzet azokkal, akiknél nem megoldható a home office?

Dr. Marsi Edit ügyvéd kérdésünkre elmondta, a karantén – hatóság által elrendelt járványügyi zárlat – időtartama alatt a munkavállaló keresőképtelennek minősül, így erre az időre táppénz illeti meg.

A karantén kapcsán azonban fontos tudni, hogy míg az egészségbiztosítási törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet augusztus 13-án hatályba lépett módosítását megelőzően a magán­útlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú külföldről Magyarország területére be­utazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, a karanténban tartózkodó munkavállaló keresőképtelennek minősült, ennek megfelelően betegszabadságra, illetve táppénzre volt jogosult.

Ezt a rendelkezést 2020. szeptember 1-jétől a kormány megváltoztatta. Jelenleg a nem hivatalos külföldi útról hazatérő, majd hatósági házi karanténban elhelyezett, nem beteg személyek nem minősülnek keresőképtelennek, így társadalombiztosítási ellátásban sem részesülnek.

Mindemellett kifizetés teljesítésére munkavégzés hiányában a munkáltató sem köteles

– árulta el dr. Marsi Edit.

Az is fontos kérdés, hogy mire számíthat a szülő, ha gyermeke megfertőződik, és otthon kell maradnia vele.

Külön megállapodás szükséges

Dr. Marsi Edit kiemelte, ha a gyermek beteg, a szülőt a gyermek életkorától függően, az egészségbiztosítási törvényben meghatározott időtartamra illeti meg táppénz, a főszabály szerint a gyermek 12 éves koráig. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a gyermek nem beteg, hanem az iskolai protokoll miatt nem mehet közösségbe.

– Amennyiben a szülő a gyermek felügyelete miatt nem tudja munkavégzési kötelezettségét teljesíteni a munkahelyén, az egyik lehetőség a home office, amikor eredeti munkabérét kapja a szülő, de a munkavégzést otthonában teljesíti. Ha a munkáját nem tudja home office-ban ellátni, a távolléte igazolt távollét, amennyiben időben, a munka törvénykönyve együttműködési és tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályai szerint tájékoztatja erről a munkáltatóját.

Erre az időre azonban díjazás nem illeti meg a munkavállalót, csak erre irányuló, külön megállapodás alapján. Ilyen megállapodás megkötésére azonban a munkáltató nem kötelezhető

– hívta fel a figyelmet dr. Marsi Edit.

A fentiekből kiderül, hogy a változatos szabályok mellett a munkavállaló olyan helyzetbe is kerülhet, hogy sem munkabérre, sem egyéb juttatásra nem jogosult a karantén alatt. Ennek elkerülésére a munkáltatónak és a munkavállalónak arra kell törekednie, hogy biztosítsák a feltételeket az otthoni munkavégzéshez, vagy ennek hiányában a dolgozó távolléte alatt megfelelő juttatást kapjon.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában