maszkviselés

2020.09.11. 11:19

Szigorítások a közlekedésben

A hónap közepétől megbüntetik azokat, akik megtagadják a maszk viselését.

Fotó: illusztráció

Május 4-e óta mindenkinek kötelező a maszk, sál vagy kendő viselése a tömegközlekedési eszközökön. Jelenleg csak figyelmeztetik az előírást megszegőket, szeptember 15-étől viszont szigorúbb intézkedésekkel védik az utasok és munkavállalóik egészségét a helyközi közlekedési szolgáltatók.

A hónap közepétől leszállítják a maszk nélkül utazókat a MÁV-Start és a Volánbusz járatairól.

A vasúttársaság közleményében kiemelte, a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében a jegy- és bérletvásárlásra lehetőség szerint a MÁV applikációt használják, vagy részesítsék előnyben az e-vonatjegyet. Az elektronikus jegyet bárki részére megválthatják. Ennek digitális példányát az utazás előtt el kell küldeni az utazó személynek az eredeti letöltött fájl formátumában, hogy okostelefonján, tabletjén vagy nyomtatott formában megmutathassa a jegyvizsgálónak – tette közzé a MÁV.

Kizárhatják az utazásból

A Volánbusz járatain szeptember 15-től fontos változás lép életbe: az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget. Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik a szabályok betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból az érintetteket – közölte a közlekedési társaság.

Hangsúlyozták, ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy kizárását az utazásból, akkor a társaság a rend­őrséghez fordul.

A hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, és 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában