Jól jártak a vendégházak

2020.09.08. 11:30

Turizmus: jó szezont zártak

Tavasszal sokan temették a turisztikai szezont – nem kellett volna.

A Tisza-part vonzotta Tivadarra a turistákat

Fotó: KM-archív, Pusztai Sándor

A belföldi turizmus az idén csúcsokat döntött, ami jórészt a járvány következménye. A korlátozások miatt sokan nem tudtak vagy nem akartak külföldre menni, így a legtöbben a hazai szálláshelyek felé vették az irányt. Megtelt a Balaton-part, sokan voltak a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is, de megyénk is a kedvelt úti célok között szerepelt.

Prof. dr. Hanusz Árpád, a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke lapunknak elmondta, tavasszal sokan temették az idei turisztikai szezont, hiszen tartottak az emberek a járványtól.

– Túljutva az első ijedtségen jött a nyár, amikor az emberek zöme a hazai, azon belül is a falusi turizmust választotta. A döntésük logikus, mivel sokkal biztonságosabb egy vidéki szálláshelyen kikapcsolódni, mint egy zsúfolt szállodában.

A legszerencsésebb helyzetben a kisebb falusi vendégházak voltak, ahol van kirándulási lehetőség, közel a természet.

– A vízparti településeket látogatták a legtöbben, és az őszi szezon is pörgősnek ígérkezik – árulta el az elnök, hozzátéve, sokan az első hullám alatt átütemezték a kiadásokat, és inkább őszre halasztották a pihenést.

– Többen kivártak, s az utószezonban, olcsóbb megoldást választva kapcsolódnának ki, az őszi időjárás azonban már kockázatot jelent. A szálláshelyek azért is tesznek némi árengedményt, mert ilyenkor nagyobb a lemondás veszélye.

A turisták is tudatosabbak lettek: míg régebben akár fél évvel korábban is lefoglalták az utazást, addig most követik az előrejelzéseket, és akkor foglalnak, ha jó idő várható.

– Emiatt sokan az utolsó pillanatban döntenek, és a nagy kereslet miatt az árak is megemelkedhetnek – mondta prof. dr. Hanusz Árpád, majd kiemelte, a Kisfaludy-program kedvezett a falusi turizmusnak, hiszen sok vendégházat a napokban adnak át.

Fontos a bizalom

– Az elmúlt fél évben sok jó minőségű szállás épült, a jövőben arra kell törekedni, hogy ezeket a helyeket tartalommal tudják megtölteni a szállásadók. Az új vendégházak jelentős része már az őszi szezonban várja a látogatókat, s ezek arra is alkalmasak, hogy újabb területeket csatoljanak be a vidéki turizmus vérkeringésébe – hangsúlyozta az elnök, aki szerint a koronavírus második hullámától a legtöbben a városokban félnek, hiszen ott van nagyobb tömeg.

– A családok most is szívesen jönnek a falvakba, de nagyon fontos a bizalom. Jó lenne, ha a szállásadókat is szűrnék, hogy nagyobb legyen a vendégek biztonságérzete. Az emberek a második hullám alatt már nem tartalékolnak úgy, mint korábban, nincs akkora felvásárlási láz, s nyugodtabban költenek pihenésre is.

A szezont a megfelelő felkészültséggel meg lehetne hosszabbítani, hiszen egy jól megszervezett gyalog- vagy kerékpártúra olyan élményt adhat a turistáknak, ami később is jelentős vonzerőt jelenthet

– tudtuk meg prof. dr. Hanusz Árpádtól.

Az elnök kiemelte, az őszi szezon általában novemberig tart: a hónap elején fellendül a temetőturizmus, hiszen a messzire költözött családtagok előszeretettel ápolják a temetői hagyományokat, és amennyiben felszámolták a vidéki családi fészket, a falusi vendégházakat veszik igénybe.

– November végétől, december elejétől a disznótorokat lehetne népszerűsíteni, ugyanis egyre népszerűbbek ezek a mulatságok a turisták körében – zárta gondolatait prof. dr. Hanusz Árpád.

Szép időszak előtt állnak

– Sok visszatérő vendégünk volt ezen a nyáron, ami kétségtelenül a munkánk elismerése – kezdte reagálását megkeresésünkre Czifrik Viktória, a Hotel Pangea szállodavezetője.

Czifrik Viktória

– A népszerűségünk töretlen. A kihasználtságunk júniustól augusztus végéig 90 százalék felett volt, főként kisgyermekes vendégek érkeztek az ország különböző tájairól. Az idei szezonban nem voltak üzleti vendégeink, és nem is igazán számíthatunk rájuk, hiszen aki teheti, továbbra is home ­office-ban dolgozik a nagyobb vállalatoknál. A kormány és a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi kampányainak is köszönhetően sikeres nyarat zártunk.

– Az őszt a nyár közepe óta „töltjük”. Előtte nem is nagyon tudtunk előre tervezni, de ez a szakmánk szépsége: mindig az aktuális helyzetre kell reagálnunk. A vendégek reakciói és tapasztalatai is fontosak számunkra, így azokból merítve indulunk neki az ősznek, ami csendesebb lesz, ám ha az időjárás mellettünk van ezekben a bizonytalan időkben, szép, hosszú időszak vár ránk szeptembertől novemberig.

LTL, MI


Alig három hét volt a nyár Tivadarban

A csodasmagyarorszag.hu weboldalon és a közösségi­média-felületeken is lehetett találkozni a Danó Portával. Danó Sándorné szálláshely-tulajdonos 1981-ben ment férjhez, így került Tivadarba – a férje mellett a felső-tiszai vidékbe is beleszeretett.

– Szinte minden vendégház és ifjúsági üdülő megtelt ezen a nyáron a településen. A vendégkör fele visszajár a községbe, a másik fele pedig az interneten tájékozódott előzőleg – mondta lapunknak Danó Sándor, Tivadar polgármestere. – Nagyon sok kulturális értékkel és gasztronómiai élménnyel gazdagodhatnak a hozzánk érkezők. Sajnos, csak augusztus 7-én lehetett megnyitni a strandot, addig magas volt a Tisza vízszintje. Némi túlzással: három hét volt a nyár Tivadarban. Ezzel együtt úgy gondolom, nem panaszkodhatunk a szezonra, hiszen sokan látogattak el térségünkbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában