Nyíregyháza

2020.10.16. 07:00

Az antibiotikumrezisztencia a koronavírus-járvány idején még nagyobb kockázatot jelent

Súlyos következményei lehetnek.

A rezisztens baktériumok okozta fertőzéseket nehezebb kezelni

Fotó: shutterstock

Az antibiotikumrezisztencia globális probléma, s a pesszimista becslések alapján akár egy generáción belül a vezető halálokok közé kerülhet. Méhi Orsolya, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének tudományos munkatársa elmondta, az antibiotikum elnevezés élet ellenit jelent, s az élet szó különböző mikroorganizmusokra (baktériumokra, gombákra, más egysejtűekre) utal, amelyek ellen ezek a vegyületek kifejtik hatásukat.

− Egyrészt elpusztítják a mikroorganizmusokat, vagy azok szaporodását gátolják. A baktériumok azonban ellenállhatnak a gyógyszereknek, e fertőzéseket pedig jóval nehezebb kezelni – hangsúlyozta a szakember.

A világon évente mintegy 700 ezer ember hal meg az antibiotikumrezisztens fertőzésekben, közülük több mint 30 ezren Európában. Amennyiben nem történik változás, 2050-re ez a szám 10 millióra is emelkedhet a pesszimista becslések szerint. Az antibiotikumrezisztencia globális probléma, de hogy pontosan mit takar a jelenség, és mit tehetünk ellene, arról Méhi Orsolyával, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének tudományos munkatársával beszélgettünk.

Specifikusan hatnak

Az antibiotikumok azért válhattak sikeres gyógyszerekké, mert nagyon hatékonyak a bakteriális fertőzések ellen, és hatásukat a baktériumokra specifikusan fejtik ki, anélkül hogy jelentősen beleavatkoznának az emberi szervezet életfolyamataiba.

A penicillin bevezetése után néhány évvel már kiderült, hogy különböző mechanizmusok révén a baktériumok képesek ellenállni az antibiotikumoknak

– ezt nevezzük antibiotikumrezisztenciának. A rezisztens baktériumok okozta fertőzéseket nehezebb kezelni, így meghosszabbodik a kórházban töltött idő, ami magasabb költséget jelent az egészségügynek. Sokkal komolyabb következmény, hogy a sikertelen kezelés halálhoz is vezethet – emelte ki Méhi Orsolya, hozzátéve, az antibiotikumrezisztencia nemcsak a bakteriális fertőzések kezelését veszélyezteti – köztük közönséges betegségeket, mint a tüdőgyulladás, tuberkulózis, vérmérgezés, gonor­rhoea, élelmiszer által közvetített betegségek –, hanem számos más orvosi beavatkozást is, mint a rákterápiás kezelések, a transzplantációk vagy a koraszülöttek ellátása.

A lehetséges következmények lesújtóak, mégis vannak háziorvosok, akik vírusfertőzés esetén is felírják az antibiotikumot. Méhi Orsolya szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az antibiotikumok teljesen hatástalanok a vírusokkal szemben.

– A vírusok és a baktériumok jelentősen eltérnek egymástól, igaz, okozhatnak hasonló tüneteket, és egyforma módon is terjedhetnek. Az orvosok sokszor megelőzési céllal írnak fel antibiotikumot, mert gyakran előfordul, hogy a vírusfertőzésre rátevődik egy másodlagos fertőzés, ami bakteriális vagy gombás eredetű.

Ennek ellenére antibiotikumot csak akkor szabadna felírni, ha kimutatható, hogy másfajta fertőzés is fennáll a vírusfertőzés mellett, hiszen az indokolatlan alkalmazás antibiotikumrezisztencia kialakulásához vezethet

– hívta fel a figyelmet Méhi Orsolya, majd aláhúzta: a jelenlegi járványhelyzetben is problémát jelent, hogy sokszor a koronavírusos betegek számára is indokolatlanul írják fel az antibiotikumot.

Gyömbér mézzel, citrommal

A témáról egy háziorvos véleményét is kikértük, dr. Dauda György elmondta, a vizsgálat során el kellene különíteni, hogy mi okozza a tüneteket.

– Ezt leginkább tenyésztéssel lehetne elérni, akár orr-, garatváladékból, felfázás esetén pedig vizelettenyésztés útján, és akkor célzottan lehet kezelni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egyre több gyógynövényt lehet a fertőzések esetén használni. Jó példa erre a menta, Aloe vera, citrom. A gyömbér mézzel, citrommal nagyon jó fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik a felső légúti panaszok esetén, tehát nem kell rögtön a gyógyszerekhez nyúlni – hangsúlyozta a háziorvos, hozzátéve, sokszor a beteg követeli a gyógyszert, mert ha nem írnak fel semmit, úgy érzi, nem vették komolyan a betegségét.

Az antibiotikumrezisztencia globális probléma, de közösen sokat tehetünk ellene. Méhi Orsolya szerint nagyon fontos, hogy a higiénés előírások betartásával előzzük meg a fertőzések kialakulását, ha pedig antibiotikumot kell szednünk, azt mindenképp orvosunk utasításai alapján tegyük.

A koronavírus-járvány alatt fokozottan érvényesek ezek az irányelvek, a WHO adatai szerint a kórházban ápolt koronavírusos betegek 72 százaléka kapott anti­biotikumot, holott ez csak 8 százalék esetében lett volna indokolt.

– A kórházban ápolt koronavírusos betegek esetében megnő az antibiotikumrezisztens fertőzések kockázata, ami az állapotuk súlyos romlásához vezethet – hangsúlyozta Méhi Orsolya, aki szerint gyors diagnosztikai eljárásokra, tesztekre lenne szükség, melyekkel az orvosok könnyen el tudják különíteni egymástól az egyes fertőzéstípusokat.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában