Nyíregyháza

2020.10.06. 15:23

Nagy tisztelet övezi ma is

A város kulturális életének is aktív részese volt Kovács Máté.

Kovács Mátéra emlékeztek a napokban a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei területi szervezetének tagjai: nevét az idősebb könyvtárosok nagy tisztelettel emlegetik, de a fiatalabb generáció már nemigen ismeri munkásságát.

Titkár, társelnök

A hajdúszoboszlói ötgyermekes református parasztcsaládba 1906-ban született fiú korán félárván maradt, mert édesapja elesett az első világháborúban. A nagyapja egyengette sorsát, az ő hatására köteleződött el az olvasás, a tanulás, a tudomány művelése mellett. Alsóbb iskoláit szülővárosában végezte, majd Debrecenben a Tisza István Tudományegyetem magyar–francia szakára járt. Friss diplomával 1931. szeptember 1-jétől Nyíregyházára került az evangélikus Kossuth Lajos Reálgimnáziumba, ahol magyart, franciát tanított, és francia társalgási gyakorlatokat tartott. A fiatal tanár 1931/32-ben dr. Be­lohorszky Ferenccel ellátta a gimnázium Rothermere-diákotthonának felügyelő tanári tisztét is. Pedagógusi tevékenysége kiterjedt a szülők felvilágosítására is, gyakorlati tanácsokkal látta el őket. 1932 őszétől két tanéven át ő látta el az ifjúsági könyvtár őrének feladatkörét is, a könyvtári órák kedveltek voltak a diákság körében, akik fejenként átlagosan havonta 1-2 kötetet vettek ki a 2500 kötetes könyvtárból.

Kovács Máté
Fotó: KM-archív

Aktív részese volt a tanórákon kívüli eseményeknek és a város kulturális életének is. A nyíregyházi egyetemi és főiskolai hallgatók Szabolcs vezér bajtársi törzsének törzsfője lett. E minőségében dísz- és egy kultúrtáborozást szervezett, beszédeket mondott. Előadást tartott az iskola liceális előadás-sorozatában, a gimnázium Bessenyei György nevét viselő önképzőkörének társelnöke volt. Megválasztották a nyíregyházi Rotary Club és a debreceni nyári egyetemi tanfolyam titkárának, többször adott elő a Szabolcs vármegyei Bessenyei Kör estjein – ez nem azonos a gimnázium önképzőkörével –, tagja volt a Szabolcsi Szemle szerkesztőségének. 1934-ben a nyíregyházi városi felső kereskedelmi iskola francia tanszékére választották meg helyettes tanárnak, fél év múlva a debreceni állami Fazekas Mihály-reáliskolába helyezték át.

Nem tagadta meg a gyökereit

A háború után az államigazgatásba került, volt a Vallás és Közoktatási Minisztérium államtitkára is. 1949 áprilisától a debreceni egyetem könyvtárát igazgatta, 1956-tól az ELTE könyvtártanszékének vezetője volt. Gyökereit soha nem tagadta meg, visszajárt élete előző állomásaira – így hallhatták előadását Nyíregyházán is a Kossuth Lajos Gimnázium jubileumi rendezvényén. Halála egy nagy könyvtáros esemény, az IFLA 1972-es budapesti kongresszusának 2. napján következett be, mindössze 66 évet élt.

Dr. Kührner Éva, az MKE megyei szervezete és a Bessenyei Társaság elnöke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában