Baktalórántháza

2020.10.28. 16:40

Őszi hálaadás a termésekért

Senkinek sem mindegy, hogy honnan származnak a családok asztalára kerülő ételek.

Sok gyümölcs és zöldség került a termések oltárára | Fotó: Némethné Csubák Éva

A hála­adásról szólt az ünnepi szentmise a napokban Baktalórántházán a római katolikus templomban. A termések között szép gyümölcsöket és zöldségeket áldott és szentelt meg Lázár István plébános atya a hívek és a jelen lévő családok körében.

A vasárnapi szentmise előtt már egy-két nappal érkeztek a termések a kosarakban, sok felajánlás érkezett az ünnepi oltár elkészítéséhez. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) helyi csoportja kezdeményezésére és szervezésében – együttműködve a katolikus egyházakkal – immáron negyedik éve lehetnek résztvevői a hívek a hálaadásnak.

Sok gyümölcs és zöldség került a termések oltárára | Fotó: Némethné Csubák Éva

A hagyományőrző szándékkal elindított kezdeményezés legfontosabb célja a kétkezi emberi munka, a földművelő munka, a kertművelés becsületének és

tiszteletének a visszaállítása.

Értékteremtés szorgalommal

– A hálaadás arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyire fontos egészségünk szempontjából a magunk termelte termékek fogyasztása, hiszen senkinek sem mindegy, hogy a családunk asztalára kerülő ételek honnan származnak.

A KÉSZ elnökének ünnepi gondolatai után Zilahi Nándor leendő elsőáldozó szép őszi verset szavalt el, majd közös gitáros éneklés után Kozma Kende volt elsőáldozó mondott el egy szép őszi verset – tájékoztatta lapunkat az eseményről Némethné Csubák Éva.

A sok szép termés látványa jó érzéssel töltött el bennünket, mert láttuk, hogy szorgos munkával milyen sok értéket teremthetünk a Nyírség ezen kis szegletében, városunk homokos földjében.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában