A sláger: ponty és harcsa

2020.12.16. 11:30

Hal nélkül nincs karácsony

Sok családban kerül hal az asztalra karácsonykor

JG, GB

A Búza téri piacon lévő halboltban várják a vásárlókat

Fotó: Pusztai Sándor

A hagyományos karácsonyi vacsora elengedhetetlen része a hal. Annak jártunk utána, hogy mennyire kelendő bő egy héttel karácsony előtt az egyik legegészségesebb húsféle. Hajdu László, a Búza téri piac halboltjának a tulajdonosa elmondta, folyamatos a kereslet a hal iránt, bár az idei forgalom egy kicsit gyengébb, ami a pandémia számlájára írható.

Úgy tűnik, az idén karácsonykor csak a szűk család üli majd körül az asztalt, mert így kevesebb mennyiségeket vesznek halból, mint tavaly ilyenkor. Az üzlettulajdonos hozzátette, sokan előre gondolkodnak, és most csak a rendelést adják le, és egy-két nappal szenteste előtt viszik el a halat. A fő sláger, mint mindig, most is a ponty, de sokan keresik a harcsát és a tengeri halakat.

Halászlé, rántott hal. Rengeteg családban szenteste ez a menü. Az teljesen mindegy, hogy a halászlé bajai, szegedi vagy éppen korhely, a lényeg, hogy kellőképpen meleg legyen, ne hiányozzanak belőle a nagy haldarabok, és lehetőleg ráérősen együnk, hogy a halszálkák ne a torkunkba, hanem egy kistányérra kerüljenek.

Sokan előre rendelnek

A Búza téri piac halboltja előtt ha nem is nagy a forgalom, de mindig áll egy-két vevő a pultnál.

Ha ez a hét is olyan lesz, mint az ezt megelőzőek, akkor közel annyi halat fogunk eladni, mint tavaly

– mondta érdeklődésünkre Hajdu László, az üzlet tulajdonosa.

– Pontos mennyiséget nem tudok mondani, a pandémia minket sem kímél, a jelek szerint az idei karácsonyt inkább szűkebb családi körben fogják megünnepelni, emiatt kisebb mennyiségeket visznek a vásárlók. A sláger a ponty, ­szerintem is abból a legfinomabb a halászlé. A harcsát is keresik, de inkább azok, akiknek teltebb a pénztárcájuk, mert ennek az ára kilónként két és félszer több mint a pontyé, és akkor csak az élősúlyról beszélünk. Keresik még a vietnámi pangasiust és az afrikai harcsát is, ezeket amiatt kedvelik, mert szálkátlanok.

Az üzlettulajdonos elárulta azt is, hogy már a nyár közepétől a karácsony előtti heteket várják.

– Ilyenkor van a legnagyobb forgalmunk – fejti ki Hajdu László. – Az emberek szeretik a hagyományokat, de ahogy látom, ez a tendencia is kezd kicsit változni.

Vannak olyan vevőink, akik nem szeretnek a kelleténél több időt a konyhában tölteni, ők a hekkfilét, a panírozott halrudakat és a sajttal töltött tőkehalat viszik.

– Sokan előre terveznek, így egyre jobban telik a füzetünk a rendelésekkel, ami a vásárlóknak és nekünk is jó, mert biztos, hogy ezekért a halakért eljönnek. Akik most vásárolnak, nyugodtan lefagyaszthatják a halat, az ünnepig biztos eláll.

Javuló minőség

Akik például a nyíregyházi piaccsarnokban szerzik be a karácsonyi halvacsora alapanyagát, azok is a nyírségi homoklankák közti szikes talajú tavakban megtermelt, különlegesen ízletes pontyot, harcsát viszik haza, s teszik majd az ünnepi asztalra – tudtuk meg a Szabolcs Halászati Kft. ügyvezetőjétől.

Radóczi János elmondta, a halgazdaságukban alkalmazott új technológiának köszönhetően idén remekül növekedtek a pontyok, amelyek nagyobbak lettek, mint a korábbi években. Úgy érzékelik, kedveli is a piac ezt a darabosabb méretet, az iszapmentes, tiszta vízben kialakult kiváló minőségének köszönhetően már évek óta elégedettek vele a vásárlók.

– Az időközben szerencsésen befejeződött őszi lehalászásunk kezdete óta folyamatosan, kamionszámra viszik a halainkat külországokba, de ezekben az ünnepek előtti napokban a halas kiskereskedők is jönnek áruért a telelőhöz – meséli elégedetten Radóczi János. Az ismert halászati szakember rövid magyarázatát is adja a sikernek: – Nagy keletje van a Szabolcs Halászati Kft. haltermésének, most elsősorban a pontyra és a tápláléklánc csúcsát képviselő olyan ragadozó halra gondolok, mint az ilyenkor ugyancsak keresett harcsa. Ez pedig szerintünk annak tudható be, hogy mostanra gyakorlattá vált a különböző korosztályokat nevelő s áruhalat előállító tavainkban az a korábbi években közreműködésünkkel is kikísérletezett takarmányozási technológia, amely most már vevői, fogyasztói oldalról is igazolta a hozzá fűzött reményeket.

– Örömmel jelenthetem – teszi hozzá Radóczi János –, hogy jobb az értékesítési eredményünk, mint korábban, pedig a többéves aszály következtében változatlanul nem tudjuk használni 600 hektáros tógazdaságunk több mint felét. Csupán 270 hektáron folyt idén is a termelés, a többi tavunk szárazon áll, ezeket a csapadékhiány miatti alacsony vízállások mellett nincs alkalmunk feltölteni. Bizakodunk, hogy számunkra is kedvezően változik majd az időjárás.

Ami az aktuális fogyasztói keresletet illeti, a halgazdaság ügyvezetője azt érzékeli, hogy miközben évről évre javul a hal minősége, ezzel együtt növekszik a külföldiek által kivitt mennyiség is, idehaza nem élénkül a fogyasztói kereslet, sőt.

Az eddigi visszafogottságban nyilvánvalóan közrejátszik a Covid–19-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet is, amely érthetően bizonytalanná teszi az embereket a klasszikus nagy családi halvacsorákat illetően is. Persze a hátralévő egy hét alatt akár még fordulhat is valamennyit a világ.

JG, GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában