Négynapos várakozás

2020.12.30. 07:13

„Mit mondjak, nem ezek voltak életem legszebb napjai...” – Karácsony az autópályán

A Lerton Trans huszonnégy sofőrjét érintette az angliai kamionstop.

TG

Lámfalussy Zoltánt (jobbra) a londoni magyar nagykövet, Kumin Ferenc (jobbról a második) is meglátogatta

Forrás: Lámfalussy Zoltán archívuma

A százhetven alkalmazottat foglalkoztató szállítmányozócég, a Lerton Trans huszonnégy sofőrjét érintette a nem mindennapos doveri kamionstop.

– Mára mindenki szerencsésen elhagyta Angliát, de volt olyan sofőrünk, aki hét teljes napon át volt kénytelen egy fizetős parkolóban várakozni – mondta el lapunk érdeklődésére Révész Tamás. A Lerton Trans szállítmányozási igazgatója hozzátette, szörnyű napokon vannak túl a kollégái.

– Azt azért fontosnak tartom elmondani, hogy csak azok a sofőrök dolgoztak az ünnepek előtt és alatt, akik ezt előzetesen vállalták, azaz senkit sem ért váratlanul az, hogy a lezárás miatt nem tudta a karácsonyt családi körben tölteni – emelte ki Révész Tamás, akitől megtudtuk, az elcsúszott lerakodások miatt kötbért egyik megrendelőjüknek sem kellett fizetniük, ugyanis az angliai helyzet vis maiornak minősül.

– Mivel csak raklapos és szárazárut szállítottak az érintett kamionok, a rakományoknak nem esett semmi bajuk – tudtuk meg a szállítmányozási igazgatótól.

Távol a családtól

Lámfalussy Zoltán személyesen élte át az angliai eseményeket. A háromgyermekes, negyvenhat esztendős nyíregyházi férfi 26 éve kamionozik. – Már az útnak induláskor tudtam, hogy a családtól távol töltöm az ünnepeket, és majd csak január első hetében leszek újra Magyarországon – mondta lapunknak a jelenleg Franciaországban, Metz mellett tartózkodó Lámfalussy Zoltán.

– Múlt kedden London irányából tartottam Dover felé, mikor szóltak, hogy a csatorna bedugult, így visszafordultam, és az M20-as autópályán „vertem tanyát”, ahol a kamionsorban négy teljes napon át várakoztam. Mit mondjak, nem ezek voltak életem legszebb napjai, de valahogy csak elteltek. A kamionsorban több Lerton Trans-os kollégám is rostokolt, velük ütöttem el az időt – emlékezett vissza Lámfalussy Zoltán, aki külön kiemelte az angliai magyarok segítőkészségét, összefogását.

– Rengetegen jöttek a környékről és adtak nekünk élelmiszert, illetve különféle ajándékokat. Szenteste például egy idősebb hölgy látogatott meg bennünket a kutyájával, és frissen sütött pogácsával kínált minket. Hihetetlenül jó érzés volt, még a szemem is könnybe lábadt – mondta a nyíregyházi kamionsofőr, akitől megtudtuk azt is, hogy a londoni magyar nagykövet, Kumin Ferenc is meglátogatta őket.

– Végül szombat hajnalban végezték el rajtunk a Covid-tesztet a katonák, és csak aznap délután tudtunk átkelni a csatornán, és sikerült partot érnünk Franciaországban, Dunkerque-ben. Jelenleg Metz mellett vagyok, hamarosan viszont indulok vissza Angliába, ahonnan csak januárban térhetek majd haza. Kíváncsi vagyok arra, a január elsejei brexit után lesz-e valamiféle jogszabályi vagy egyéb változás, ami érintheti a hazajövetelemet – zárta a Lerton Trans kamionsofőrje, Lámfalussy Zoltán.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában