Nyíregyháza

2020.12.22. 07:00

Nem könnyű talpon maradniuk

A vendéglátósok egy része kivár, míg mások új területeken próbálnak szerencsét.

KM

A Nyíregyházi Állatpark munkatársai a pandémia alatt is folyamatosan dolgoznak

Fotó: Illusztráció: Pusztai Sándor

– A szállodáinkban mindig van tenni-, javítanivaló, így minden szabad erőnket karbantartási feladatokra csoportosítottuk át. Tehát mindenki dolgozik valahol, még ha nem is az eredeti helyén – mondta Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

A jelenlegi pandémiás helyzet egyik legnagyobb hátránya a társadalom szempontjából – természetesen a tömeges megbetegedéseken, rosszabb esetben az elhalálozásokon túl – a munkahelyek elvesztése.

Ennek tükrében lapunk is folyamatosan nyomon követi azoknak a megyei, városi cégeknek a sorsát, amelyek ugyan értünk vannak, most mégsem tudják maradéktalanul betölteni a feladatukat. Ezek közé tartozik a Nyíregyházi Állatpark, ahol mintegy másfél száz munkavállaló további sorsáért aggódhatunk. Szerencsére Gajdos László, az intézmény igazgatója azonnal megnyugtatott, hogy a járvány idején is minden dolgozójuk teszi a dolgát, ahogy eddig.

Más feladatokat látnak el

– Az állatpark olyan üzem, amely nem állhat meg, ahol a 30 hektáron élő ötezer állatot gondozni, táplálni kell. Miközben abban reménykedünk, hogy tavasszal már újra nyitni tudunk, ha hamarabb nem is, legalább húsvétkor, minden dolgozónknak találunk hasznos munkát. A szállodáinkban például mindig van tenni-, javítanivaló, így minden szabad erőnket karbantartási feladatokra csoportosítottuk át. Tehát mindenki dolgozik valahol, még ha nem is az eredeti helyén.

– Óriási segítséget jelentett az állam támogatása, ami alapból nem teszi lehetővé, hogy embereket tegyünk ki az utcára. De ezt leszámítva is komoly mentőövet jelentett az 50 százalékos bértámogatás, bennünket is egyenesbe hozott. Később egy másik szubvenció is érkezett a kormányzattól, tizenegy önkormányzati állatkert támogatására megszavaztak egy 900 millió forintos csomagot, amiből még haladni is tudunk. És még egy örömteli fejlemény: a nyarunk nagyon szépen sikerült, így a saját bevételünkből tartalékot is tudtunk képezni – mondta el az állatpark igazgatója.

A parkolóőr nincs parkolópályán

November 4-étől a kormány ingyenessé tette a parkolást a közterületeken, ebből az is következik, hogy a rendelkezés visszavonásáig a parkolóőrök munkája okafogyottá vált. Lapunk megkereste a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-t. Arra voltunk kíváncsiak, a társaság milyen más feladatot tudott adni a parkolóőröknek.

– Természetesen a parkolóőrök az ingyenes parkolási időszak alatt is folyamatosan dolgoznak. Más területre csoportosítottuk át őket, a városüzemeltetés zöldfelület-fenntartási ágazatánál látnak el különböző feladatokat – tájékoztatta lapunkat Dicső Péter, a NyírVV közterület-kezelési igazgatója.

Nem könnyű munkát találni

– Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy a vendéglátás az egyik legnagyobb vesztese a koronavírus-járványnak. Bár számítottunk rá, a második hullám érkeztével viszonylag gyorsan döntöttek többek között az éttermek bezárásáról is. Azt tapasztaltam, hogy a tulajdonosok igyekeztek vagy átcsoportosítani a munkaerőt, vagy minimalizálni azoknak az éttermi dolgozóknak a létszámát, akiknek nem sok hasznát vették, miután átálltak elviteles kiszolgálásra, házhoz szállításra, hogy ne kelljen utánuk fizetni a járulékokat. Aki előre gondolkodott, nyár végén még találhatott állást más, előképzettséget nem igénylő területeken, azt elmúlt hetekben azonban ez sokkal nehezebb, az ünnepek közeledtével pedig szinte lehetetlen – osztotta meg véleményét lapunkkal Mendler Bence, aki korábban egy nyíregyházi étteremben dolgozott pincérként, ám a járvány miatt neki is mennie kellett.

– Egy ideje már gondolkodtam azon, hogy elhagyom a szakmát, és keresek valamit, ami hosszabb távú és biztosabb. Ehhez most megkaptam a kezdőlökést. Túl vagyok egy többnapos tréningen, és ha a hétfői vizsgám sikerül, egy világméretű elektronikai vállalat értékesítőjeként dolgozom majd egy nyíregyházi üzletben. Itt, ha jól teljesítek, lesz előrelépési lehetőségem, ami karrierépítés szempontjából nagyon fontos. A vendéglátás ehhez jó ugródeszka, sokat segít, hogy könnyen megtalálom a közös hangot az emberekkel – tette hozzá Bence, aki az elmúlt időszak anyagi bizonytalansága után úgy érzi, elkezdheti megalapozni a jövőjét.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában