nem játék

2021.01.26. 14:00

A harag rossz tanácsadó – az utakon is

A fedélzeti kamerák miatt egyre több veszélyes szituáció kerül a nyilvánosság elé.

MI

Forrás: Illusztráció/shutterstock

Egy férfi úgy akart elégtételt venni, hogy autójával áttért a vele szemben közlekedő haragosa sávjába, majd még mielőtt baleset történhetett volna, gyorsan visszakormányozta a járművét. A sértett ekkor megijedt, attól tartott, hogy összeütköznek. A bűncselekményt a férfi elismerte, ugyanis autós fedélzeti kamera segítségével bizonyították a közúti veszélyeztetést. Az utakon naponta látni agresszív, a saját és mások épségét nem féltő sofőröket, ezért utánajártunk, milyen esetekkel találkoznak, akik nap mint nap róják megyénk útjait.

Azonnal „büntetnek”

Szekeres Tibor tapasztalt sofőr, áruterítőként több ezer kilométert tudhat a háta mögött, és sok hajmeresztő manőverrel találkozott munkája során. Kérdésünkre elmondta, az elmúlt években is rengeteg veszélyes pillanatnak volt szemtanúja, és bár manapság az interneten megszaporodtak az ilyen videók, agresszív autóvezetők korábban is voltak, csak nem mindig készült felvétel az esetekről.

– Rengeteg a türelmetlen, ideges sofőr, akik a körülményekre fittyet hányva igyekeznek utat törni maguknak a forgalomban. A manapság „divatossá” vált büntetőfékezéssel már engem is próbáltak megleckéztetni, mert rádudáltam a szabálytalanul elém vágó sofőrre, és csak a szerencsén múlt, hogy nem baleset lett vége. Az egyik legemlékezetesebb eseménynek tavaly voltam szemtanúja Nyíregyházán, a Kelet áruház mellett. Egy fiatal hölgy kanyarodott ki autójával az Egyház utcára – mi tagadás, nem volt körültekintő, és kissé feltartott egy másik kocsit. Utána azonban józan ésszel szinte felfoghatatlan dolog történt: a „feltartott” gépkocsi vezetője a hölgy mellé vágott, majd egy határozott mozdulattal ráhúzta a kormányt. A kis autó a buszmegállóba húzódott, hogy elkerülje az ütközést, bele sem merek gondolni, mi lett volna akkor, ha mindez 100 méterrel odébb történik, ahol nem lett volna hová húzódni – ismertette az esetet a hivatásos sofőr.

Számít, mit hozunk otthonról

A türelmetlen gépkocsivezetőkről Hagymási Sándor gépjármű-szakoktatót is megkérdeztük, aki elmondta: a fedélzeti kamerák elerjedésével egyre több hasonló esettel szembesülünk a médiában.

– Az emberek sokszor ingerültek, és többen azt gondolják, hogy a tanulókocsik tartják fel a forgalmat, de elfelejtik, hogy mindenki volt kezdő. További gond, hogy Nyíregyházán több olyan kereszteződés is van, ahol több mint egy percet kell várakozni: amellett, hogy ez lassítja a forgalmat, sokakat arra sarkall, hogy várakozás közben elővegyék a mobiljukat, aztán a lámpától későn indulnak el, ami frusztrálja a többi sofőrt – tudtuk meg az oktatótól, aki hozzátette: a mutogatás, dudálás, egymás elé vágás és büntetőfékezés szinte mindennapos eset, ennek csak az vet véget, ha nagy összegű bírságokat szabnak ki a hatóságok.

– Mi is jártunk már úgy, hogy reggel egy csendes kis utcában gyakoroltuk a megfordulást, és egy férfi a dudára ráfeküdve, lehúzott ablaknál üvöltött, hogy miért tartjuk fel, mikor ő siet a munkahelyére. El lehet képzelni, milyen érzés ez egy tanulónak. Erre nem lehet felkészülni, annyit tehetünk, hogy nyugodtak maradunk, nem szabad felvenni a kesztyűt, mert ha idegesek leszünk, mi is balesetet okozhatunk. Azt javaslom, kerüljük el az ilyen szituációkat: induljunk el a lámpától időben, ne harminccal menjünk a belső sávban, mert ezekkel a túlzottan agresszív embereket bosszantjuk – hívta fel a figyelmet Hagymási Sándor, aki szerint nagyon fontos az is, hogy mit hozunk otthonról, mit lát a családban a gyerek.

– Egy első órás tanulómmal haladtunk a védett úton, az alárendelt útról egy autós kiengedte a kocsija orrát, a tanulóm pedig gázt adott. Amikor kérdőre vontam, kiderült, hogy a szülei így vezetnek, és tőlük tanulta meg a „manővert”. Már sokszor elmondtam, hogy amikor reggel autóba ülünk, próbáljunk meg legalább egy jó dolgot tenni: mondjunk le az elsőbbségünkről, engedjünk ki egy kocsit a parkolóból, a gyalogátkelőnél engedjük át a gyalogost, akinek egyébként is elsőbbsége van. Egy jó cselekedettel is mosolyt csalhatunk valaki arcára, s ha így teszünk, sokkal jobb lesz a városban közlekedni – tanácsolta Hagymási Sándor.

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/video-ha-lehetne-szamokkal-kifejezni-a-felelotlenseget-akkor-ez-egy-tizes-skalan-tizenot-lenne-centiken-mult-a-baleset-nyiregyhazanal-4700806/

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/dobbenetes-felvetel-videora-vettek-ahogy-totalkarosra-tort-a-mustang-nyiregyhazan-4766653/

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/video-ha-lehetne-szamokkal-kifejezni-a-felelotlenseget-akkor-ez-egy-tizes-skalan-tizenot-lenne-centiken-mult-a-baleset-nyiregyhazanal-4700806/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában