gábor dénes-díj

2021.01.04. 07:00

Elismerés a növénynemesítőnek

Dr. Kruppa József számos cikk és szakkönyv írója, szerkesztője, tudományos és szakmai rendezvények szervezője.

Nádasi Zoltán

Forrás: Iskola

A Gábor Dénes (1900–1979) Nobel-díjas magyar tudósról elnevezett díjat adományozták a közelmúltban dr. Kruppa Józsefnek, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanárának, a Kruppa-Mag Kutató Kft. ügyvezető tulajdonosának. A Kisvárdán élő professzornak az indoklás szerint a kimagasló hozamú és beltartalmú, országosan termesztett burgonya-, lucerna-, rozs- és tritikáléfajtáinak megalkotásáéért, a hazai nemesítés oktatási és vállalkozási viszonyainak eredményes megújításáért, a vetőmagkultúra önzetlen támogatásáért ítélték meg ezt a kitüntetést, ami a civil szféra egyik legnevesebb alkotói elismerése napjainkban Magyarországon.

Kiemelkedő teljesítmények

A Novofer Alapítvány 1989-ben hozta létre ezt a díjat, amivel a műszaki-szellemi alkotásokat, a mérnöki munkát, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítményeket ismerik el. Különösen értékessé teszi ezt az elismerést ezúttal az is, hogy az idén emlékezhettünk meg a névadó magyar fizikus, gépészmérnök, villamosmérnök, a holográfia feltalálója születésének 120. évfordulójáról, valamint 2021-ben lesz ötven éve annak, hogy oda­ítélték számára a Nobel-díjat. A tudósról elnevezett díj alapvető célja, hogy elismerje a névadó életpályájához hasonló kiemelkedő innovatív teljesítményeket.

Dr. Kruppa József Kisvárdán született 1960-ban. A nagy hírű Kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett 1978-ban, majd Tessedik Sámuel városában, Szarvason öntözéses-meliorációs üzemmérnökként végzett 1981-ben. A Debreceni Egyetemen 1988-ban szerzett agrármérnöki oklevelet, 1994-ben egyetemi doktori címet, 2001-ben PhD tudományos fokozatot – mindkettőt summa cum laude minősítéssel. A fényeslitkei Tiszagyöngye Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben kezdett dolgozni agronómusként 1981-ben, majd 1988-ban a Debreceni Agrártudományi Egyetem Kisvárdai Teichmann Telepén kezdte kutatói pályafutását. 2000-ben a Debreceni Egyetemre hívták, ahol egyetemi adjunktus, majd vezető kutató volt a Növénytudományi Intézetben, mellette pedig megbízatást kapott a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet intézetigazgató-helyettesi, majd igazgatói tisztjére.

Szakcikkek, könyvek szerzője

A Kruppa-Mag Kutató, Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft.-t 2006-ban alapította meg. Növényfajtái közül a Hungaro tritikálé (durumrozs) és a Ryefood rozs fajták szaporító- és vetésterülete több éve meghatározó Magyarországon. A Ryefood rozsfajtája 2014-től piacvezető a rozs szilázs előállításában. A Pannónia burgonyafajtája itthon és a külhoni magyarok körében is közkedvelt. Az Olimpia lucernafajtája iránt is egyre nagyobb a kereslet. A legújabb nemesítése a Dimenzio tritikáléfajta (2019), de új lucernafajta-jelölttel is rendelkezik.

Számos szakcikk és szakkönyv írója, szerkesztője, tudományos és szakmai rendezvények szervezője. Húsz éve a növénynemesítés tárgyfelelős tanára a vetőmag-gazdálkodási szakmérnök képzésben Szarvason. Közéleti tevékenységével, különösképpen a Magyar Tudományos Akadémia Növénynemesítési Tudományos Bizottságának tagjaként a magyar növénynemesítés és a hazai fajták vetőmag-előállításának önzetlen támogatója, segítője. A Gábor Dénes-díjakat – a pandémiás helyzettől függően – 2021 elején tervezik átadni az Országházban.

Nádasi Zoltán

Borítókép: A Bessenyei Akadémia triumvirátusa: Farkas Bertalan, dr. Kruppa József és Béres József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában