COVID-19

2021.01.05. 17:30

Folyamatosan oltanak

Az egészségügyi és a szociális szférában dolgozók kapják meg leghamarabb a koronavírus elleni vakcinát.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján megjelent az a lakossági tájékoztató, amely hazánk oltási tervét mutatja be. A kivonatban az olvasható, hogy a Covid-19 elleni vakcinát a TAJ számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárok kaphatják meg, akiknél az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a koronavírus-fertőzés (függetlenül attól, hogy volt-e tünetekkel járó megbetegedésük).

Jól szervezetten oltanak

A prioritási sorrendeben az elsők, az egészségügyi dolgozók – orvos, asszisztens, szakasszisztens, ápoló személyzet, népegészségügyi szakember, orvostanhallgató, egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet, védőnő, az egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy, továbbá a gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek, a gyógyszertár működtetésében részt vevők – és mindazok, akik a fenti csoportokba nem tartoznak bele, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet.

– Az alapellátásban dolgozók közül azok a felnőtt- és gyermek háziorvosok, fogorvosok, mellettük dolgozó asszisztensek, valamint a védőnők, akik kérték, már megkapták az első oltást – mondta lapunk kérdésére Csikós Péter, a nyíregyházi Alapellátási Igazgatóság vezetője, aki már beoltatta magát.

Azt látjuk, hogy a Jósa András Oktatókórház kiválóan szervezi meg a vakcinázást, zökkenőmentes, folyamatos az oltás, s abban bízunk, nemcsak az egészségügyben dolgozók, hanem a lakosság is egyre nagyobb arányban kéri majd a védőoltást – tette hozzá.

Oltópontra viszik a lakókat

A fontossági sorrend második helyén vannak a szociális ellátásban dolgozók és azok, akik szociális ellátásban részesülnek. Az ajánlás szerint esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást – áll a tájékoztatóban, ám mint megtudtuk, ez nem olyan egyszerű. Dr. Kiss Csaba házi- és foglalkozás-egészségügyi orvos többek között a Szivárvány Idősek Otthonában is ellátja a háziorvosi teendőket és megtudtuk, még ezen a héten a Jósa András Oktatókórházban fogják az oltást megkapni azok, akik kérték.

Sándor József klinikai biokémikus, a Központi Laboratórium vezetőhelyettese és Őszéné Gajdos Anikó intézményi főgyógyszerész kicsomagolják a
vakcinát a Jósa András Oktatókórházban
Fotó: MTi/Balázs Attila

– A logisztika és a komoly dokumentációs feladatok miatt egyelőre nem oldható meg, hogy az otthonba adhassuk be a vakcinát, ezért bevisszük a lakókat az oltópontra. Mindenki maga dönt arról, hogy kéri vagy sem az oltást. Sokan most még nem élnek, élhetnek a lehetőséggel, mert kevesebb mint 3 hónapja estek át a koronavírus-fertőzésen – hallhattuk a részletekről.

Közvetlen kapcsolatba

Az oltási sorrendben őket követik majd a fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek. Ezután jönnek a rendvédelmi szervek és a közigazgatási szervek azon dolgozói (kormánytisztviselők), akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Mindkét célcsoport esetén a munkahelyhez kapcsolódó oltásszervezéssel érhető el a legmagasabb átoltottság – írja az NNK. A sorrend ötödik helyén vannak azok a 18-59 év közöttiek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap- vagy társbetegségek, őket a sorban a kritikus infrastruktúrában dolgozók köveik, majd minden 18-59 év közötti, aki a fenti kockázati csoportokba nem tartozik.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában