kárpátalja

2021.01.22. 10:05

Nagybakosi célba ért a nyíregyházi ajándék

Eljutott a beregszászi járási Nagybakos óvodájába a nyíregyházi központú Beregszászért Alapítvány ajándéka.

KM

– A község egy ma már ukrán többségű, de lakossága jelentős, több mint harminc százalékban a magyar kisebbséghez tartozik, pár kilométerre a határtól – mutatott a térképre Dalmay Árpád, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Magyar óvoda és hétvégi iskola

– A trianoni diktátum után a Csehszlovákiához került vidéken a Lónyay-birtok majorságaiba cseh légiós és hegyvidéki ruszin családokat telepítették a magyar nyelvterület megszakításáért és a határ „jogosságának” biztosításáért. Az 1938-as visszatérés után a csehek elmentek, de a ruszinok maradtak. Aztán már a szovjet időben a nagy-ág–talabori vízerőmű építésekor több hegyvidéki ruszin – hivatalosan ukrán – falut árasztottak el, és a lakosság egy részét Nagybakosba telepítették. A helységnek csak ukrán középiskolája van, ahol minden harmadik tanuló magyar. Működik egy hétvégi magyar iskola, és a magyar kormány jóvoltából a múlt évben magyar óvoda nyílt.

A nyíregyházi alapítvány júniusban Szent László-emléktáblát ajándékozott a községnek, amely a lovagkirály nevét viselő római katolikus templom falára került. Erről annak idején a Kelet-Magyarországban beszámoltunk. Ezúttal az óvodások örülhettek a Nyíregyházáról kapott szép mesekönyveknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában