Koronavírus

2021.01.05. 10:11

Szennyvíz: így alakul a koronavírus járvány Nyíregyházán!

A Nyíregyházáról beküldött mintában csökkent a vírus örökítőanyagának koncentrációja.

Az 53. heti eredmények szerint a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja a vizsgált települések zömében a mérsékelt kategóriába esik – közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Bár a tendencia a legtöbb helyen stagnáló, Békéscsabán, a budapesti agglomerációs településeken, Nyíregyházán, Szombathelyen és Zalaegerszegen csökkenés figyelhető meg.

A tavaly év végi eredmények alapján az országban a járvány terjedési sebessége lassul, ugyanakkor továbbra is jelentős a vírust ürítő tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma. A kedvező tendencia fenntartásához továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása – írja a központ.

Előre jelezi, mi várható

Mint arról már mi is beszámoltunk, a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen.

A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével, mely a koronavírus örökítőanyagának mennyiségét méri, a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

KM

Ezek is érdekelhetik