Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.11. 20:00

A tavalyi is a fogadalmak éve volt

Még a pandémia sem tudta nagymértékben elvenni a párok kedvét a házasságkötéstől.

MJ, VNA

A tavalyi év első negyedévében kétszer annyi házasság köttetett Nyíregyházán is, mint 2019-ben | Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

SMondjanak a huhogók bármit, a házastársi kapcsolat az elmúlt évtizedben sem ment ki a divatból, de fogalmazhatunk úgy is, hogy az 1970-es évek óta tartó regresszió és a 2010-es mélypont után most újra szárnyra kapott a házasodási kedv.

A szépen emelkedő számok terepén – ahogy a statisztikákból is világosan látszik – még a vírushelyzet sem tudott drasztikus visszaesést eredményezni. Ennek pedig csak örülhetünk, ellenkező esetben sokkal többet kellene beszélnünk a házasság hetéről, mint az éppen most futó hazásságéról.

Mutatósak lettek a számok

Elég csak rápillantanunk a Központi Statisztikai Hivatal táblázataira, és mindjárt kiderül: 2019-ben remek évet zártunk, ami az elemzők szerint a családi otthonteremtési kedvezményeknek nagyban köszönhető. A sikerszéria nyilvánvalóan tovább is folytatódik, ha nem szól közbe a koronavírus, ugyanakkor vidéken még így is csupán 16 százalékos volt a visszaesés. Miután újra lazultak a kötöttségek, a számok lassú növekedésnek indultak.

Országos összehasonlításban a dél-alföldi és az észak-alföldi régió toronymagasan a legaktívabbnak mutatkozott. Amire pedig különösen büszkék lehetünk: a megyék közötti „versenyben” Borsod-Abaúj-Zemplén megye után úgy lett Szabolcs 2019-ben és 2020-ban is az élvonalban, hogy tavaly még növelni is tudtuk a házasságkötések számát.

– Valóban, a tavalyi év első negyedévében kétszer annyi házasság köttetett Nyíregyházán is, mint 2019-ben, és a házasságkötések száma áprilisban sem csökkent.

– Ugyanakkor az év hátralévő részében a járvány némiképp mégiscsak éreztette hatását – mondta Grósz Péter, a nyíregyházi önkormányzat igazgatási osztályának osztályvezetője.

– A párok egy része a tervezett esküvőjét a július–szeptemberi hónapokra ütemezte át, más részük kompromisszumos megoldással „kis” esküvőt tartott, illetve voltak párok, amelyek a 2020-ra tervezett házasságkötést a járvány enyhülését remélve egy évvel elhalasztották – ár­nyalta tovább a képet, a következőkben a számokra is rátérve.

Nyíregyháza is jól teljesít

– Nyíregyházán 2020-ban 573 szertartást vezettek le anyakönyvvezetőink, valamivel többet, mint a 2018-as szezonban. Akkor még 530 pár kötött házasságot, 2019-ben már 680, így ez rekordévnek számított. A legnépszerűbb hónap a május, a nyáriak közül pedig a július, amely jó idővel kecsegtet. A 2020-as esztendő azonban átírta a hagyományokat, ugyanis szeptemberben volt a legtöbb házasságkötés, 79 pár fogadott egymásnak örök hűséget.

– Az idei bejelentkezési szezon alakulására nézve reménykeltő, hogy 2021-re 184 házasságkötési szándékot jeleztek, és úgy tűnik, ismét a május lesz a frigyek hónapja – adta tudtul Grósz Péter.

A tavalyi év első negyedévében kétszer annyi házasság köttetett Nyíregyházán is, mint 2019-ben | Illusztráció: Shutterstock

– A fennálló helyzethez képest örülök ennek a statisztikának, és reméljük, hogy az előttünk álló évek is hasonló eredményeket hoznak – vezette fel Sütő Péter, megyeszerte ismert esküvői ceremóniamester a mondanivalóját.

Mint elárulta, a lakodalmak szolgáltatói között ő maga is leginkább a vírus okozta visszaesés miatt aggódott, és szomorúan figyelte, hogyan kényszerülnek halasztásra a párok.

– Persze mi is érzékeltük, hogy a várthoz képest jobban alakult minden, szervezni viszont a pároknak a korábbinál ügyesebben kellett, hogy a szabad időpontok a szigorítások enyhítését követően ne teljenek be, és a felkapott szolgáltatókat se happolják el az orruk elől. Sajnos az idei év szintén bizonytalan, pedig sokan már most szerveznék életük legnagyobb napját. Félő, hogy az áprilisra készülők még hiába reménykednek.

– Annak pedig, hogy a vidék kissé felkapott, szerintem több oka van. Egyfelől többen idejöttek, hogy gond nélkül kint lehessenek a szabadban, másfelől az árak is barátibbak, mint a fővárosban. Arról viszont, hogy a vidéki menyasszonyok jobban ragaszkodnának életük legcsodálatosabb napjához, mint a fővárosiak, nincs megbízható statisztikai adatunk – nyilatkozta.

Párosban könnyebb

A nyíregyházi Vaszlavik-Nánási Anita tavaly fogadott örök hűséget párjának, és a kedvünkért szívesen fogalmazta meg, mit gondol a hivatalosan is megpecsételt szövetségről.

– A házasság számomra a biztonságot jelenti: bizonyítékot arra, hogy akit szeretek, viszontszeret, és valóban velem képzeli el az életét. Ez egy megerősítés, egy erősebb kapocs – és itt nem a „papírokra”, hanem a lelki kötelékre gondolok. Olyan világot élünk, amikor szinte minden bizonytalan és homályos, nehéz tervezni, és sokszor egy pillanat alatt felfordulhat az egész életünk.

– Az esküvő szerintem nem azért kell, mert a menyasszony felvehet egy drága fehér ruhát, készül néhány profi fotó, vagy hajnalig mulathat a násznép. Bár mindez szép emlék marad, a legfontosabb mégis az, hogy az ember úgy érezheti, akármit is tartogat számára az élet, bátran szembenézhet vele, hiszen nincs egyedül.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában