Koronavírus

2021.02.15. 20:00

Mentőöv a járvány tengerében

A bértámogatás a számlájukon – a nyitásra még várniuk kell a vendéglátósoknak.

BM, LTL, TG

Amikor még a kocsordi Kraszna Vigadó Étterem és Rendezvényterem fogadhatott vendégeket

Forrás: Archív

Fotó: Cservenyak Oliver

Tavaly Valentin-napon különleges menüsort állítottunk össze vendégeinknek, telt házunk volt – idézte fel az elmúlt év hasonló időszakát Deme László, a Kraszna Vigadó Étterem és Rendezvényterem tulajdonosa. Elmondta azt is, hogy a járvány előtti időket, nem lehet majd egyhamar visszahozni a nyitás után sem. Az elvitelre, illetve kiszállításra rendelt ételekből pedig nem lehet hatalmas bevételre szert tenni. Mindenesetre a helyzetet menti a múlt héten kiutalt állami bértámogatás, amellyel legalább az álláshelyek egy része megóvható a vendéglátóiparban.

Ismét meghosszabbította a bértámogatási programot a kormány, egyszerűsítette a vállalkozások adminisztráció­ját, a kifizetéseket pedig felgyorsította.

Segítség a munkáltatóknak

– A járvány eddig nem tapasztalt kihívás elé állította a vendéglátósokat, hónapról hónapra, sőt napról napra a túlélésért küzdöttünk, és tesszük ma is – mondta el lapunknak Deme László, az immár 30 éve üzemelő kocsordi Kraszna Vigadó Étterem és Rendezvényterem tulajdonosa, vezetője. – Mind a 11 dolgozónkat sikerült megtartanunk, és van 4 tanulónk is, ebben pedig nagy segítséget jelentett, hogy ­folyamatosan megkaptuk az állami bértámogatást, valamint a járulékkedvezményt is. Az elvitelre, illetve kiszállításra rendelt ételekből nem lehet hatalmas bevételre szert tenni, és azt is tudni kell, hogy arra a piacra, amit a már kizárólag menüztetéssel foglalkozók lefednek, nehéz betörni egy olyan étteremnek, ahonnan csak á la carte ételekből választhatnak.

– Szerencsére megmaradtak a törzsvendégeink, és igyekeztünk olyan ünnepi, különleges menüsorokat összeállítani, amivel felidézhettük a járvány előtti időket, hiszen a tavalyi Valentin-napon is két telt házunk volt – idézte fel Deme László, hogy hová szeretne visszajutni nemcsak az ő éttermük, hanem az egész ágazat.

– A rendezvénytermünkbe tavalyról áthúzódó foglalásaink vannak, és már érdeklődnek a 2022-es időpontok iránt is. Bízunk benne, hogy a vendégek nemcsak nem felejtettek el minket, hanem vissza is térnek hozzánk.

Természetesen a nyíregyházi Stella Rose étterem is várja már, hogy lazuljanak a járványügyi szigorítások, és újra vendégeket fogadhassanak. Mint azt lapunknak ­Braun Viktor tulajdonos elmondta, számukra a különféle nagyobb rendezvények, mint például a név- és születésnapi partik, keresztelők, illetve az esküvők elmaradása a komoly érvágás.

– Még a vírus első hullámában vettünk igénybe nyolc alkalmazottunk után bértámogatást, ami azt jelentette a gyakorlatban, hogy májusban, júniusban és júliusban a kormány átvállalta a bérek egy bizonyos százalékát, ezt a részt közvetlenül utalták a munkavállalónak – emlékezett vissza Braun Viktor, majd hozzátette, jelenleg épphogy csak kijönnek nullára.

– A koronavírus megjelenése előtt tizenkét alkalmazottunk volt, most ez a szám lecsökkent ötre. Jelenleg két részmunkaidős szakáccsal, egy-egy pultossal, konyhai kisegítővel és kiszállítóval dolgozunk. Április végétől gyakorlatilag minden hétvégére van már egy esküvő lefoglalva, ezek zömében az elmaradt előző éviek pótlásai lennének, nagyon remélem, hogy ezeket már rendben megtarthatjuk.

A Nyírbátori Városfejlesztő és Működtető Kft. üzemelteti a Sárkány Wellness & Gyógyfürdőt. – Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kellett senkit sem elbocsátanunk. Minden dolgozó állományban maradt. Igénybe vettük az állami kedvezményeket, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy átvészeljük az elmúlt hónapokat – mondta Belus Tamás, a Sárkány Wellness & Gyógyfürdő vezetője. – A sporttörvény lehetőséget biztosít arra, hogy a járványügyi szabályok betartásával edzéslehetőséget nyújtsunk az igazolt sportolóknak. Ha a tömeges oltásokkal jól haladnak, bízunk benne, hogy az óvintézkedések mellett áprilisban kinyithatunk – tette hozzá.

BM, LTL, TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában