Rozsály

2021.02.26. 11:37

Piknikkel is épül a közösség

Bölcsőde épül az önfenntartásra is berendezkedett határ menti községben, ahol erős a „mi” tudat.

LTL

Sztolyka Zoltán

Fotó: Dodó Ferenc

Magyar népmesét idéző számot mutathatnak fel a rozsályiak: jelenleg 777-en élnek a román határ menti, a Szamos és Túr folyók között fekvő erdőháti helységben. Nyíregyházától 105, Szatmárnémetitől 18 kilométer választja el azt a termelő települést, amelyet felkeresett a közelmúltban dr. Áder János köztársasági elnök, és amelyik szerepelt a Gasztroangyal televíziós műsorban.

Saját kondájuk is van

– Többek között azért szeretek Rozsályban élni, mert nálunk kitűnő a levegő és a víz minősége, ez mindennek az alapja – jegyezte meg Sztolyka Zoltán, aki 29 éves kora óta, 2006-tól tölti be a polgármesteri pozíciót, és a regnálása idején nyílt meg a Sport köz, hét új házzal.

– Az erős „mi” tudat, a közösségépítés, az önellátás, az önfenntartás egyaránt hozzátartozik az arculatunkhoz. Sajnos, a koronavírus-járványhelyzet miatt a rendezvények elmaradtak, de élénk az igény a színjátszásra, a néptáncra, a röplabdára, az asztaliteniszre és a Ropira, azaz a Rozsályi Piknikre, ami egy kedvelt helyi program.

Közel ezer hektáron gazdálkodnak (ebbe beletartozik többek között a kaszáló, az alapítványi erdő, a gyümölcsös, takarmányt és zöldséget is termesztenek), saját kondájuk, vágópontjuk, gyümölcsléüzemük van, az önkormányzat boltjában pedig a helyi őstermelők finomságait is árusítják.

Új aszfaltréteget kap a főutca

– A Magyar Falu Programban felújítottuk a szolgálati lakásokat, bővítettük a művelődési ház eszközparkját, színesebb lett az óvodai játékok palettája, kisbuszt szereztünk be, és jót tett nekünk is a falusi csok – közölte Sztolyka Zoltán. A polgármester szót ejtett a folyamatban lévő projektről is:

– Elkészültek a bölcsőde kivitelezési tervei, 2022 végéig kell majd átadni az ingatlant a beruházónak. Tavasszal új aszfaltburkolatot kap a főutcánk, ezzel biztonságosabb lesz a közlekedés.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában