Nyíregyháza

2021.03.19. 17:12

Életre kelt építőkockákkal szavaltak a kisdiákok

A nyíregyházi diákok kreatív videója a legjobbnak bizonyult az országos összevetésben.

KM

A Kockafalók csapata munka közben | Fotó: iskola

A kreativitás nem ismer határokat, és ez az életkorra is igaz – ezt most néhány nyíregyházi kisdiák is bebizonyította. Az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 4/b osztálya ugyanis hatalmas sikert könyvelhet el magának: mint ahogy azt az intézménytől megtudtuk, a gyerekek részt vettek a Nyíregyházi Egyetem – Lego Education Innovation Studio online versenyén.

Hatalmas siker

A közelmúltban megtartott eredményhirdetésen a nyíregyházi kisdiákok kitörő örömmel fogadták a szakmai zsűri értékelését, amely alapján a korcsoportjukban első helyezést értek el az országos versenyen.

A Kockafalók csapata munka közben | Fotó: iskola

A virtuális megmérettetést még februárban hirdették meg három korcsoportban, a jelentkező gyerekeknek egy kötelező irodalmi művet kellett bemutatniuk a kis színes építőkockák felhasználásával.

A megmérettetésre számos település – például Porcsalma, Hernádnémeti, Abony, Ibrány és Hódmezővásárhely – diákjai készítették el pályamunkáikat.

Érdekes technika

Az online versenyen az Eötvös Gyakorlóiskolát a 4/b osztály lelkes Kockafaló csapata képviselte Gyureskó Dóra, Jánvári Zsombor, Kiss Boglárka és Kiss Petra Mariann személyében. A pályaművet az intézmény Lego innovációs termében rögzítették, ezt szerteágazó tervező- és szervezőmunka előzte meg. A tanulók izgalommal láttak a feladatnak Takácsné Rajtik Piroska és dr. Kiss Gyula Tibor szülők koordinálása mellett.

Az osztályt tanító pedagógus választása Petőfi Sándor Füstbement terv című versére esett, melyet Kiss Boglárka szavalt el. Az előkészületeket, az építést követően óriási kihívást jelentett a játékelemek életre keltése.

A gyerekek egy nem mindennapi módszert választottak: a játékfigurák és az építőkockák segítségével megépítették a költemény jeleneteit, majd stop motion technikával rögzítették, hogy a vers története szerint Petőfi szekérháton hazalátogat édesanyjához, és közben azon morfondírozik, hogyan köszöntse őt a hosszú távollét után.

Jelenet a kisfilmből | Fotó: Youtube

A videóban azokat a helységneveket is feltüntették, melyek útvonalán a költő annak idején utazhatott.

A verseny kisfilmjeit – így a Kockafalók csapatának győztes alkotását is – bárki megnézheti a www.leis.hu weboldalon.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában