Vámosoroszi

2021.03.17. 10:35

Jó ütemben fejlődik a község

A település központjában, az egykori szárazmalom helyén és mintájára épült meg a piac.

CsA

Végh Endre

Forrás: Dodó Ferenc

Fotó: DODÓ FERENC

– Óriási lökést adott a település fejlődéséhez a Magyar Falu Program – szögezte el elöljáróban szerkesztőségünk vendégeként Végh Endre, Vámosoroszi polgármestere.

– Az elmúlt év nyertes pályázatainak köszönhetően a község több intézménye, emblematikus épülete, helyszíne is megújult, kibővült. Tavaly óvodai udvari játékok beszerzésére 4,4 millió forintot nyert az önkormányzat, míg a sportpályán kondiparkot alakíthattunk ki 5,3 millió forintból. Utóbbi azért fontos, mert egyrészt aktív kikapcsolódást nyújt a fiataloknak és az idősebbeknek is, másrészt Vámosoroszinak van egy megyei II. osztályú futballcsapata felnőtt és utánpótlás együttesekkel, melyek szintén előszeretettel használják az új létesítményt.

– Régi álmunk vált valóra tavaly: a település központjában 17,8 millió forintból megépült a helyi termelői piacunk, ahol az oroszi és a környékbeli őstermelők kínálják portékáikat, illetve hétvégente ruhabörzének ad otthont. Az egykori szárazmalom helyén és mintájára kialakított piac egyben közösségi tér is, télen kulturális rendezvények helyszíne lehet.

– A ravatalozónk a hetvenes években épült, így ráfér már a felújítás, amire ötmillió, míg a közel százéves polgármesteri hivatal épületének helyreállítására 29 millió forintot nyertünk 2020-ban – sorolta a község első embere. Végh Endre hozzátette: a református egyházzal szoros együttműködésben tavaly megépült egy sétány a templom környékén, megújult a kisharang és kibővítették a közösségi teret. Emellett hamarosan megkezdődik a templomi nagy karzat restaurálása.

Takarékosan gazdálkodnak

– A közmunkaprogramban 84-en vettek részt az előző évben. Elsősorban mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozunk, illetve van egy tésztaüzemünk, egy tojótyúkfarmunk és egy kis gyümölcsösünk is. A költségvetésünk stabil, megpróbálunk minél takarékosabban gazdálkodni, és visszaforgatni a megtermelt javakat.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában