Nyíregyháza

2021.03.24. 14:16

Nyíregyházi ovisok a világban

A Kerekerdő gyermekei tanítják táncolni a többieket.

JG

Forrás: Kerekerdő Óvoda

Az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tag­intézményében évek óta ­foglalkoznak néptáncoktatással az Így tedd rá! módszer alapján. Ennek lényege, hogy az ovisok mondókák, énekek, játékos gyakorlatok segítségével szinte észrevétlenül sajátítják el a néptánc alapjait. Az Így tedd rá! program Nyíregyházán Balasáné Sebestyén Mónika óvodapedagógushoz kötődik, aki korábban maga is aktív néptáncos volt.

Tulipános világ

– A mostani covidos időszakban nagyon leszűkültek a lehetőségeink – mondta lapunknak Balasáné Sebestyén Mónika. – A próbatermeket nem használhatjuk, és jelenleg az óvodában is csak ügyeletet tarthatunk. Mi még csak-csak tudunk a gyerekekkel időnként táncfoglalkozásokat tartani, de más településeken még ez a lehetőség sem adott, hiszen nem tudjuk megtartani azokat a továbbképzéseket, amelyek korábban rendszeresek voltak. Ezért találta ki a módszer megalkotója, Balatoni Katalin azt, hogy más formában továbbítja az Így tedd rá!-hoz szükséges anyagokat. Ebből lett a járvány első hulláma alatt a Hétről hétre Így tedd rá!.

– Ennek az a lényege, hogy hetente péntekenként felkerült az Így tedd rá! honlapjára egy újabb csomag, mondókákkal, énekekkel és videókkal együtt. Már az első sorozatban is benne voltunk az ovisainkkal, de rajtunk kívül Balatoni Katalin a lányaival is szerepelt a lemezeken. Most indult el a második sorozat, amely három hónapon át tart. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy ebben a tizenhárom részben csak és kizárólag az általunk készített videók szerepelnek, így nem csupán az országban, hanem az egész világon láthatóak lehetünk és öregbíthetjük a módszer és az óvodánk hírét.

– Ezek a felvételek amiatt is különlegesek, mert nem szerkesztettek, hanem a foglalkozásokat elejétől végéig vágás nélkül adjuk közre, így az apró bakik, csetlések-botlások is benne maradtak, hiszen ez gyakorlatilag minden egyes ilyen jellegű játékos oktatás sajátja. Köszönjük a lehetőséget Balatoni Katalinnak.

A nyíregyházi néptáncoktató még elmondta, a mostani ügyeleti időszakban is igyekeznek minél több játékos táncelemet bevinni a gyerekek közé.

– A mi ovisaink teljes mértékben ebben a tulipános világban élnek. Nekik a tánc nem munka, hanem játékos szórakozás, amiben rengeteg örömet találnak. Ők már megfertőződtek a néptánc szeretetével, amitől életük végéig nem fognak megszabadulni, de ez így van jól, mert ezzel is gazdagabbak lesznek testileg és lelkileg – tette hozzá Balasáné Sebestyén Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában