mozi

2021.04.15. 18:48

Csak néznénk, mint a moziban

Amerikában már nyitottak a filmszínházak, nekünk még várnunk kell a szélesvásznú filmélményre.

MJ

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nincs az a filmfogyasztó, akit ne szomorítana el, hogy tavaly november közepe óta zárva tartanak a mozik, ami persze azoknak a legfájóbb, akik ebből a szórakoztatóipari szegmensből élnek. Elég csak rápillantanunk a Filmforgalmazók Egyesületének statisztikai adatlapjaira, és láthatjuk: amíg 2018-ban a top 50 forgalmazó 15 millió látogatót fogadott, és közel 22 milliárdos bevételt produkált, addig 2019-ben alig haladták meg a 200 ezres nézőszámot és a 320 milliós bevételt.

Hatalmas visszaesés

A számok világszerte is aggasztóak, több mint 70 százalékos volt a visszaesés a Világgazdaság szerint, amely azt is közzétette, hogy Joe Biden amerikai elnök jóváhagyásával csak az Államokban 16 milliárd dollárt különítettek el a szórakoztatóipar újraindítására. A tengeren túl tehát manapság már jobb a helyzet, mint nálunk, a film­színházak április eleje óta a Föld több államában kinyithattak, némi bevételre téve szert, még ha az a járványügyi óvintézkedések betartása miatt csupán félpénzt jelent. Ugyanakkor továbbra is vívják csatáikat a streamingszolgáltatókkal, gondosan ügyelve rá, hogy leghamarabb náluk durranjanak a sikerbombák, és ne az online világban.

Az első sikereket már be is zsebelhették, a csökkentett nézőszám mellett is rémesen nagyot kaszáltak filmes rémeik, Godzilla és King Kong gigászi küzdelmével. A két szörnyeteg eddig közel 70 millió dollárt „kalapolt” össze a pénztáraknál csak az USA-ban, és közel ennyit az ázsiai piacokon. A kritikai fogadtatást látva, és tudva, hogy a film az HBO Maxon is elérhető, nyugodtan kijelenthetjük: a nézők még az üres vásznat is elnézték volna egy darabig, csak moziba mehessenek.

S hogy mi a helyzet nálunk? A reménybeli közeljövőről Buda Andreát, a megyénkben is szolgáltató Cinema City marketing- és PR-igazgatóját kérdeztük, aki nem titkolta: nagy változás a saját házuk táján sajnos, eddig nem történt.

Nem voltak elbocsátások

– Rendületlenül arra várunk, mikor nyithatunk végre, ami egész Közép-Kelet-Európára igaz. A kollégák mindennap bemennek a munkahelyükre, újra és újra átnézik az épületet, beindítják a gépeket, pénzügyi leltárt csinálnak, és készen állnak az első nézők fogadására. Extra módon már az összes kárpitot, széket kitakarítottuk, és várjuk a magyar kormány döntését. Mivel az amerikai mozik meglehetősen széles körben nyitottak áprilistól, a nagy stúdiók kasszasiker-várományos filmekkel, pazar kínálattal készültek. Bár a legnagyobb amerikai piac számára is nagy érvágást jelentett az elmúlt időszak, mindenki küzd a talpon maradásért. A világ második legnagyobb mozihálózatánál, a Cine­world csoportnál – amihez mi is tartozunk – sem voltak elbocsátások, egyedül a diákalkalmazottak helyzete változott drasztikusan. Rendes körülmények között őket az egyetemista iskolaszövetkezeteken keresztül alkalmaztuk, ám ezúttal erre nem volt mód. Nagy kérdés, vajon össze tudjuk-e toborozni őket újra – mondta el Buda Andrea.

Azt sem tagadta, hogy szerinte egy olyan nyitás nem lenne működőképes, amelynél maradnának a szigorú létszámkorlátok, és mondjuk szét kellene szedniük a közös élményre számító családokat. – Ettől még az is jobb, amit már csináltunk, hogy a tranzakciók között üresen hagytunk egy-egy széket. Egyébként a Mozisok Országos Szövetsége a mozik újranyitásával kapcsolatban készített egy javaslatot az operatív törzs számára, mindenki reméli, hogy ­meghallgatásra talál – fogalmazott.

Mindezek után a várható kínálatról is szót ejtettünk, hiszen a nézők is látványos, nagy költségvetésű blockbusterekre számítanak. Az ígéretek szerint május végére előrejön a Hang nélkül című film folytatása, és valamikor azok a filmek is megérkeznek, amelyeket még november végére terveztek. Sajnos júliusra ígérték Tom Cruise-zal a Top Gunt, de már tudjuk, hogy a várva várt vadászrepülős opust a stúdiója novemberre halasztotta. S ha nem is május végén – akkor a Szörnyellával kárpótolnak –, júliusban talán a Fekete Özvegy képregényfilm is megérkezhet hozzánk.

A filmélmény maximuma

Buda Andrea csak megerősíteni tudta: továbbra se tartanak a streaming győzelmétől. – Sokszor temették már a mozit, mégis több mint 120 éve létezik. Az online megoldásokhoz az emberek azért fordultak, mert nem volt más alternatíva, de vissza fognak térni hozzánk. Különösen egy ilyen szintű bezáráshullám után, mert az emberek alig várják, hogy kimenjenek otthonról. Mozivászon helyett pedig egy okostelefon képernyőjét választani szerintünk nem jó alternatíva. Mi a nagy vásznakban hiszünk, ez képviseli a filmélmény maximumát. A cégünk is nagyon sokat költött színvonalemelésre, Európában például először a Cinema City Arénában alkalmaztuk a ­ScreenX technológiát, ami 270 fokos moziélményt biztosít. De az elkövetkező hónapok nyilván nem a fejlesztésről szólnak majd, hiszen most az lenne a legfontosabb, hogy egyáltalán legyen bevételünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában