Nyíregyháza

2021.04.30. 07:00

Hervadt virágpiaci évet zártak megyénkben is

Egy szép csokor olykor mindent elmond, így nem nélkülözhető, ha mégoly drága is.

VNA, MJ

Szinte minden kapható, mint régen, csak az árak lettek magasabbak

Fotó: Pusztai Sándor

A koronavírus-járvány a mintegy 7 ezer hazai virágárusító üzletet és azok dolgozóit is negatívan érintette – nyilatkozta egy interjúban Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke az ágazat jelenlegi helyzetéről. Kiemelte: a szakmabeliek megszenvedték az elmúlt évet.

A nyíregyházi piaccsarnokban mindig találunk friss, vágott virágot és gyönyörű csokrokat, azonban manapság a kereskedők sem mondhatnak mást, mint azt, mennyi nehézséggel kellett megküzdeniük az elmúlt évben a járványhelyzet miatt.

Nőhetnek az árak

– Alig van forgalom, nálunk is megtette a vírus a hatását – panaszolta az egyik árus. – A virágok árát nagyon sok tényező befolyásolja, mivel a legtöbbjük importáru. Hamarosan itt van az ortodox húsvét, ami nagyon megdobhatja a beszerzési árakat, egy szál krizantém ára még a hétvégéig is drágulhat néhány száz forinttal. Persze, mi találkozunk nap mint nap a vevőkkel, és nagyon nehéz elmagyarázni nekik, miért drágább egy-egy szál virág.

– A nyári hónapok amúgy is mindig gyengébb forgalmat produkálnak, ha legalább ballagások lehetnének, már az is sokat segítene rajtunk – fűzte hozzá egy másik kereskedő. – A párok jelenleg csak néhány vendéggel, esetleg két tanúval esküdnek a házasságkötő teremben, így akik össze is házasodnak, jóval kevesebbet költenek virágra, hiszen nem kell feldíszíteni a termet, de még „dobócsokor” se kell.

Változó szokások

– A koszorúk nélkül most nagy bajban lennék – mondta el lapunknak egy újabb virágárus. – Az elmúlt évben mindössze körülbelül harminc csokrot kötöttem. A megrendeléseim legnagyobb része temetésekre készül, bár a tavalyi halottak napja is jóval kevesebb forgalmat generált, mint a megelőző években. Annak idején még az is szokás volt, hogy az emberek a vasárnapi asztalra is vittek néhány szálat, de ez a szokás, a koronavírustól függetlenül, már nagyon régen kikopott.

Amikor a tavalyi zárás után újra kinyitottunk, azt tapasztaltuk, hogy az emberek kiéheztek a virágokra és az élményre, amit a látványuk és illatuk nyújthat

– mondta el lapunknak Kóka Ágnes, a nyíregyházi Natural Style Virág- és Ajándékbolt üzletvezetője.

– Mentálisan most már mindenki egy picit nehezebben viseli a helyzetet. Megritkultak a családi események és a randevúk is, melyekre szívesen visznek az emberek egy-egy szálat. Van egy vásárlóm, aki korábban a diplomaosztójára vitt tőlünk virágokat, most pedig visszatért hozzám, hogy a szerelmének készítsek egy fehér májuskosarat. Nagyon hiányzik, ami régen adott volt, hogy egy-egy vevő életének minden fontosabb állomását végigkísérhettük – magyarázta.

Tíz óra munka naponta

A nyíregyházi Tulipa Kft.-nél – ha a növénynemzetségek különféle válfajait is ideszámítjuk – több száz virágfajtával foglalkoznak nap mint nap. Reggel hétkor nyitnak, és a munka 17 óráig tart. A kezdéskor átnézik a rendelőfüzeteket, a bejegyzések alapján elkészítik a csokrokat, s mivel a számítógépekre éjszaka is befut megrendelés, ezekre is figyelni kell. Közben érkeznek a vásárlók, folyamatos a kiszolgálás. Délután már a következő napi igényekhez készülnek elő, s mivel kiskereskedelmi és nagykereskedelmi részlegük is van, elég csak átsétálniuk az utóbbiba, hogy a viráglistába bejegyzett típusokat összeszedjék.

Magyarországon a vágottvirág-termelés elenyésző, ezért az árukészletünk jelentős részét főleg importból tudjuk beszerezni, pláne szezo­nálisan, vagyis a tél folyamán.

– A legnagyobb termelő még ma is Hollandia, de Olaszország szorosan a nyomában jár – mondta el lapunknak a társaság tulajdonosa, Krajnyákné Kruták Judit.

– Sajnos, a koronavírus-járvány az első pillanattól nagy áremelkedést hozott, és nem csak nálunk, az egész világon. Kezdetben ugyan a kereslet némiképp megtorpant. Ahogy szigorodtak a szabályok, kevesebben mentek el például temetésre, és a kegyelet virágai alig fogy­tak. A vírus megjelenésével a termelők tonnaszámra dobálták ki a készletüket, és később már kisebb mennyiségekkel kalkuláltak. De minden termeléscsökkenést megugró keresletnövekedés követ, ez most is alaposan feltornázta az árakat, és a helyzetet az euróárfolyam csak tovább nehezítette – tudtuk meg.

A cégtulajdonos azt is elárulta, hogy a krizantémot lehetett a legnehezebben beszerezni. Ez a virág irányított termesztésű, szigorú technológiai körülmények között nevelik. Miközben a kereslet változatlan maradt iránta, a termesztése jelentősen visszaesett. A rózsa beszerzésével nem volt nagy gond, hiszen Kolumbiából, Ecuadorból, sőt Izraelből is hozzá lehet jutni. Tulipán is volt elég, az ára viszont ennek is megugrott.

Felkapott a virágküldés

– Az emberek ilyen nehéz helyzetben is szeretnék valamilyen módon megadni a végtisztességet az elhunytaknak, és ez virág nélkül elképzelhetetlen. De nem tűntek el a névnapok, születésnapok sem, ezért felfutó szolgáltatássá vált a virágküldés – folytatta a cégtulajdonos.

– Számos virágküldő cég működik az országon belül és kívül, öt-hattal mi is kapcsolatban állunk, és bőven van megrendelésünk.

Ha azt kérik, az árut kérésre akár kórházakhoz vagy karanténban lévőkhöz is eljuttatjuk.

– Telefonon értesítést küldünk, és mivel az átvétel térítésmentes, letesszük a csomagokat az ajtók, kapuk elé, így érintkezés nélkül átvehetők. Szerencsére a tavasz a virágokról is szól, így a forgalmunk valamivel jobb, mint korábban. Már anyák napjára is folyamatosan rendelnek. Viszont, az esküvői dekorációkhoz használt virágok forgalma ugyancsak megcsappant. Mostanában nagyszabású esküvőket csak elvétve rendeznek, és azt tapasztaljuk, hogy a közepes létszámúakat is kis esküvőkre redukálják, sokat lefaragva a költségvetésből – nyilatkozta Krajnyákné Kruták Judit.

VNA, MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában