Kelet-retró

2021.04.26. 08:00

Szenzációs hajólelet Tiszabecsnél

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1961. április 26., szerda

Olcsvaapátiban új vaskompot helyeztek forgalomba

A régi kompot kiselejtezték, s vasból készült újat állítottak a helyébe Olcsvaapátiban. A komp átadásakor, üzembe helyezésekor ünnepség volt a községben, melyen a megyei tanács képviselői is részt vettek.

A vaskomp Olcsva és Apáti között bonyolítja le az utas- és járműforgalmat a Szamoson keresztül. A környező községek lakói is nagyon örülnek az új komp üzembe helyezésének.

1981. április 26., vasárnap

Tűz a nyíregyházi modellházban

Pénteken, az éjszakai órákban eddig még ismeretlen okból tűz keletkezett Nyíregyháza belvárosában, a Divatruházati Vállalat modellházában. A nyíregyházi tűzoltók – a környék sűrűn lakottsága miatt – nagy erőkkel érkeztek a helyszínre és közel egyórás megfeszített munka után lokalizálták a tüzet, meggátolva annak továbbterjedését a szomszédos lakóházadra. A kár azonban így is jelentős. A tűz martalékává vált a modellház raktári készlete és elégett az üzlet teljes berendezése. A kár értéke meghaladja a másfél millió forintot.

Az üzlet fölötti lakóépületben lakók közül többen enyhe füstmérgezést szenvedtek, őket azonban az éjszakai megfigyelést követően szombaton reggel kiengedték a kórházból. A tűz keletkezésének okát szakértők bevonásával vizsgálják.

1991. április 26., péntek

Szenzációs hajólelet Tiszabecsnél

Ki gondolná, hogy még napjainkban is mennyi titkot őriznek megyénk folyói? Mélyen a mederben a múlt idők számtalan tárgya pihenhet, türelmesen várakozva arra, hogy valamilyen szerencse révén felszínre, majd múzeumba kerüljön. Ez a sors jutott osztályrészül annak a hajónak, amelyet a Tiszában találtak.

Tiszabecs lakói közül többen felfigyeltek arra, hogy a folyómeder egy pontján furcsán bukik a víz. S a rendkívüli száraz, csapadékmentes időszakban kiemelkedett, láthatóvá váll a hatalmas, fából készült csónaktest. Dicső Árpád helybeli lakos barátai segítségével a partra vontatta a különös tárgyat.

Dr. Németh Péter múzeumigazgató szerint a mintegy 12 méter hosszú, 1,5-2 méter széles csónaktest egyetlen tölgyfa törzséből készült. Maga a tölgy legalább 650 éves lehetett, amikor a csónakot faragták belőle. A lelet korának meghatározására egyelőre csupán következtetni lehet részben alakjából, formájából, megmunkálásának módjából, részben az összehasonlító vizsgálatokból.

A feltételezések szerint a lelet egy hajómalomhoz tartozó csónaktest lehetett kb. 200 évvel ezelőtt, s ebben az esetben néprajzi tárgynak tekinthető, azonban lehet – s ez az utóbbi a valószínűbb -, hogy régészeti emlék. Ehhez hasonló hajó a szatmárnémeti múzeumban található, amely a XIV-XV. században készült és sószállításra használták.

A Jósa András Múzeum felkérésére nyilatkozott a kérdésről dr. Juba Ferenc, jelenleg Bécsben élő nyugalmazott tengerészkapitány, a komáromi hajózási múzeum alapítója is. Ő a kutatásai és a szakkönyvek alapján rokonságot lát az őskori hajókkal. A tervek szerint a leletet a Sóstói Múzeumfaluban helyezik el, illetve konzerválják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában