Nyíregyházi Egyetem

2021.05.20. 16:43

A modellváltás óriási esély

Fotó: DODO FERENC

– Minden olyan egyetemre ellátogattam, vagy el fogok, amely alapítványi fenntartásba került, Nyíregyházára pedig szívesen jöttem – mondta csütörtökön az intézményben prof. dr. Stumpf István, és hozzátette, a húga családja Gyürén él, így Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közel áll a szívéhez.

Fotók: Dodó Ferenc

A modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos az egyetemen találkozott dr. Kovács Ferenc polgármesterrel, prof. dr. Mészáros Józseffel, a kuratórium elnökével, Vassné prof. dr. habil. Figula Erika rektorral és Halkóné dr. Rudolf Éva kancellárral. Részt vett az intézmény vezetőségi értekezletén, megnézte a létesítményeket, és lapunk kérdéseire is válaszolt.

– A modellváltás egyrészt esélyt kínál arra, hogy az intézmények, miután leválnak az állami köldökzsinórról, szabadabban hozzájuthassanak pénzügyi forrásokhoz, és ezáltal a stratégiájukban meghatározott területekre koncentrálhassanak, de arra is, hogy megmutassák saját arculatukat és kidomborítsák az erősségeiket – erre Nyíregyházán is sok példát találunk.

– A Lego, a tanító- és tanár, illetve a pilótaképzés olyan specialitások, amelyekre építve az egyetem regionális tudásközponttá válhat, ezekre ugyanis egyetemi modelleket lehet építeni – mondta Stumpf István, aki úgy fogalmazott: korábban az államháztartási törvény szigorú korlátokat szabott az intézményeknek a gazdálkodás és a javadalmazás terén is, a jövőben viszont felszabadulhatnak azok az energiák, amelyeknek eddig a bürokratikus rendszer gátat szabott.

Az új szisztémában az állam helyére fenntartóként a vagyonkezelő alapítvány és annak kuratóriuma lép, de ez nem jelenti azt, hogy az állam a finanszírozási oldalról teljesen kivonulna: továbbra is jelentős szerepet vállal a képzési támogatásokon és a stratégiai megállapodáson keresztül, a minőségbiztosítás terén pedig megmarad a Magyar Akkreditációs Bizottság el­len­őrző szerepe.

A három pillér második lába a kuratórium, ami kijelöli a stratégiai irányt, a szenátus pedig az egyetem autonómiáját jeleníti meg – utóbbi testület az alapítvány felügyelő-bizottságába delegált tagján keresztül képviseli magát a fenntartó működésében – mondta lapunknak Stumpf István, aki a finanszírozással kapcsolatban azt mondta, számos új formán gondolkodnak, felmerült többek között egyetemi kötvény kibocsátása, egyetemi TAO bevezetése, de tőkealapok létrehozása is.

– Korábban a felsőoktatási intézményeknek nem volt vállalkozási lehetőségük, most már lesz, és ez jóval nagyobb mozgásteret biztosít nekik. Nem halasztható tovább az egyetemeken oktatók bérrendezése: szeptembertől 15 százalékos, januártól pedig újabb 15 százalékos emelésre számíthatnak és kidolgozzuk a teljesítményalapú finanszírozás részleteit is.

Itt, Nyíregyházán számítunk a határon túli oktatókra és hallgatókra is, a modellváltásra ugyanis én nemzetpolitikai misszóként is tekintek, a felsőoktatási rendszer átalakítása egyben nemzetstratégiai lépés is

– tette hozzá Stumpf István.

A kormánybiztos úgy összegzett: a modellváltás, ami nagyon komoly lépést jelent a minőségi oktatás felé, lehetőséget ad arra, hogy kiművelt emberfőkkel gazdagodjon az ország. – A jövő záloga, ha minél többen minél nagyobb tudásra tesznek szert – mondta.

Az oktatás egy lassú hajó

– Kuratóriumi elnökként akkor leszek sikeres, ha növekedési pályára tudjuk állítani az egyetemet, ami eddig két nagy intézmény, a Debreceni és a Miskolci Egyetem árnyékában élt – így fogalmazott lapunknak prof. dr. Mészáros József, a kuratórium elnöke, aki a rövid-, közép- és hosszútávú tervekről is beszélt.

A legsürgetőbb teendőnk stabilizálni az intézmény gazdasági helyzetét, ami nem egyszerű feladat. Ezt követően a gazdasági szereplők igényeit is figyelembe véve új képzéseket kell elindítani, mindez hosszú távon azt eredményezheti, hogy a Nyíregyházi Egyetem a régió meghatározó tudásközpontjává válhat.

– De ez nem megy egyik napról a másikra, az oktatás ugyanis lassú hajó, egy-egy új szak elindítása például legalább másfél-két évet vesz igénybe.

– Hitek, vágyak, érzések vezérelnek bennünket, és nemcsak nekünk kell elhinnünk, hogy ez egy kiváló egyetem, de másokat is meg kell győzni arról, hogy érdemes tudást, pénzt és energiát fektetni bele. Ha jobb minőségben képezünk hallgatókat, az hatással lesz a gazdaságra, de arra is, hogy milyen oktatók tanítanak az egyetemen. Olyan intézményt képzelek el, ami kultúrát közvetít, minőségi oktatást biztosít és ami a közösségi életnek is színtere – tette hozzá az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában