ILCO egyesület

2021.06.08. 11:35

Hitet, erőt adnak a gyógyuláshoz

Másfél év után újra együtt ünnepelhettek a Nyíregyházi ILCO Egyesület tagjai.

BM

Kovácsné Mara (jobb szélen) Mariannának és a többi születésnaposnak is örömmel adta át az oklevelet

Fotó: Pusztai Sándor

– Soha nem zavart semmiben, sem a munkában, sem a magánéletben. Nem lettem letargikus, megtanultam elfogadni, ami velem történt, és együtt élni ezzel – fogalmazott lapunknak Nagyné Szalontai Marianna vasárnap délelőtt az erdei tornapályán, ahol csaknem másfél év után végre összejöhettek a Nyíregyházi ILCO Egyesület tagjai, hogy egy tavaszváró ünnepséggel egybekötött közgyűlésen beszélgessenek, tapasztalatot cseréljenek, pótolják az elmaradt öleléseket.

Teljes életet él

– Sok társammal ellentétben én nem daganat miatt lettem sztómás. Még csak 11 éves voltam, amikor a műtétet elvégezték, eleinte anya segített nagyon sokat, aztán megtanultam mindent, és teljes életet élek – mondta Marianna, ez pedig azt jelenti, hogy 35 éve él sztómával, és 20 éve boldog házasságban Gáborral, aki ma is rajongással néz a feleségére. Marianna 26 évig volt cipőfelsőrész-készítő, nagyon szerette a szakmáját, most más területen dolgozik.

– Munka mellett estin érettségiztem le, ez elvárás volt magammal szemben – utalt ezzel is arra, hogy egy pillanatra se gondolta azt, ne lehetnének álmai, tervei, s amikor kiderült, hogy vesedialízisre is szorul, az sem vetette vissza, pedig ez egy teljesen új életet hozott, amiben a heti háromszori 4-4 órán át tartó kezelés talán a legnehezebb.

– A sztóma miatt nem lehet szó transzplantációról, s ugyan első hallásra nagyon kevés a napi 5 deci folyadék, amiben már benne van a leves is, de ezzel is megtanultam együtt élni, úgy, hogy a kollégáim évtizedekig nem tudták, hogy beteg vagyok.

– Marianna egy csoda – jegyezte meg Gábor, aki örömmel vesz részt az egyesület rendezvényein, melynek felesége már 1993 óta a tagja.

„Aki a gyógyulásába vetett hitével, küzdeni akarásával, emberi magatartásával elérte, hogy ezt a kerek évfordulót megérhette” – olvasható azon az oklevélen, amit Marianna a 35., a többiek az 5-10-20. évforduló tiszteletére vettek át Kovács Istvánnétól, az egyesület elnökétől az ünnepségen.

Második születésnap

A Stoma et Vita elismerés egyben a második születésnap köszöntése is, hiszen új időszámítás kezdődik az életükben, a műtétjük napja lesz a második születésnapjuk. A több mint három évtizede működő civil szervezet a sztómával élők érdekképviseletével, rehabilitációjával, társadalmi reintegrációjával foglalkozik.

– Egyesületünk orvosai – dr. Bogdán Rajcs Sándor sebész főorvos és dr. Mezey Klára onkológus főorvos –, sztómaterápiás nővéreink, önkénteseink, tagjaink hitet adnak mindenkinek, erőt a küzdelemhez, a gyógyuláshoz – mondta Kovácsné Mara, a kitartásban pedig nagyon sokat számít a tagság, a megyében 175 tagja van az egyesületnek, a rendezvények, közös programok, kirándulások erősítik a közösséget. A szeretet tartja össze a csapatot, s az, hogy tudják, számíthatnak egymásra, jó szóra, tanácsra.

Fontos a szűrővizsgálat

A betegek többsége vastag- vagy végbéldaganat miatt lesz sztómás, ezért az egyesület egyik legnagyobb küldetése, hogy a lakosságot ráébressze a szűrések, az egészségtudatosabb életmód fontosságára.

– Hisszük, valljuk és tudjuk, hogy jobb megelőzni a betegséget, mint belehalni, a sztómával élőknek pedig segítő közösségben könnyebb megbirkózniuk a kihívásokkal – hangsúlyozta Kovács Istvánné. A jókedvű ünnepség finom falatokkal délutánig együtt tartotta a ILCO egyesület mintegy 50 résztvevőjét.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában