Mátészalka

2021.06.09. 17:16

Szakképzési együttműködés itthon és otthon

A program lehetőséget ad a kárpátaljai magyar fiataloknak ahhoz, hogy anyanyelvükön tanulhassák a szakmát.

Hatvankilenc kárpátaljai fiatal tett sikeres szakmai vizsgát a Mátészalkai Szakképzési Centrum Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kihelyezett képzésén. A diákok autószerelő, fodrász, kozmetikus, hegesztő, szakács és villanyszerelő szakmákban képezhették magukat, a sikeres vizsgával járó oklevelüket szerda délután vehették át a mátészalkai szakképző intézményben.

Az oklevélátadás előtt a kisdobronyi származású Szilágyi Dominikával és a nagyborzsovai születésű Darcsi Sándorral beszélgettünk, mindketten szakács szakon végeztek.

– Nagyon jól döntöttem, mikor a családom támogatását élvezve belevágtam ebbe a képzésbe. Egy hétig Nagydobronyban, egy hétig pedig itt, Mátészalkán töltöttem, mondhatom, hogy nagyon megtetszett a város. Sikerült itt sok mindent megtanulnom, új sütési és főzési fortélyokat elsajátítanom, amit otthon, Kisdobronyban is megmutathattam a családnak – mondta lapunknak Szilágyi Dominika. Darcsi Sándor séf szeretne lenni.

– Nagyon szeretem a csirkepaprikást és a tyúkhúslevest, ezeket el is tudom készíteni, így anyukám is nagyon örült annak, hogy beiratkoztam a mátészalkai, illetve a nagydobronyi képzésre. Kárpátalján is keresnek szakácsokat, ahogy itt, Magyarországon is, de tőlünk nyugatabbra is el tudom képzelni a jövőmet. Még nem tudom, mit hoz a jövő, de nyitott vagyok mindenre – tette hozzá Darcsi Sándor.

Az oklevelek ünnepélyes átadása előtt a szervezők sajtótájékoztatót is tartottak, melynek Szili Katalin is a vendége volt. A miniszterelnöki megbízott szerint egy kiváló szakképzési oklevél felér egy diplomával.

A Mátészalka és Nagydobrony közti együttműködés mögött egy regionális indíttatású szakképzési program húzódik meg. A magyar kormány is odafigyel erre az együttműködésre, ugyanis 1,7 milliárd forinttal támogatta a programot

– mondta Szili Katalin.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke elmondta, közösen sikerült lebontani a bürokrácia falait és lehetőséget adni a kárpátaljai magyaroknak arra, hogy anyanyelvükön tanulhassák a választott szakmájukat.

Dr. Bódis József oktatási államtitkár szerint máshol is születtek már az ehhez az együttműködéshez hasonló gondolatok, de sehol sem volt olyan erős és tenni akaró cselekvő közeg, hogy a tervekből valóság legyen.

– Ez az akarat itthon és otthon is meg volt – utalt az anyaország és a Kárpátalja közti elszakíthatatlan kapocsra dr. Bódis József.

Fotók: Czine Árpád

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában