Nyírbátor

2021.07.06. 14:00

Az összekötő út az autópályát is bekapcsolja az ipari parkba Nyírbátorban

A friss, forró aszfaltot öntötték a Coloplast és a DIEHL Aviation közötti építési területen a munkagépek, hamarosan elkészül az ipari parkot a 4105 számú úttal összekötő új útszakasz Nyírbátorban. Dr. Simon Miklós a térség országgyűlési képviselője (Fidesz- KDNP) és Máté Antal a város polgármestere a helyszínen mutatta be a beruházást, amely mint elhangzott, egy komplex fejlesztés része.

Fotó: Pusztai Sándor

– A Területi-és Településfejlesztési Operatív programban 2018-ban több mint 1 milliárd forintot nyert Nyírbátor ipari park fejlesztése címen, a támogatást három területen hasznosíthatta az önkormányzat.

Megépülhetett egy összekötő út a 4105-ös szakaszhoz, amely valójában elkerülőútként is funkcionál, mert a Coloplast és a DIEHL üzemek területeit az M3-as autópályával köti össze – mondta el az országgyűlési képviselő.

Hozzátette, a Coloplast környékén, ahová nap mint nap több mint 4500 munkavállaló jár be dolgozni autóbusszal, buszöblöket, megállóhelyeket is kialakítottak, így a közlekedés biztonságát is javítják az ipari területen. Máté Antal polgármester is megerősítette, hogy jelentős beruházás végéhez közlednek az ipari központban, és arról az energetikai beruházásról beszélt, amellyel elsősorban a területen működő cégek, vállalkozások nyernek sokat. Korábban lapunk is megírta, a cégek igényét teljesítve bővítik az elektromos hálózatot, fejlesztik a kapacitása határát elérő alállomást, valamint földkábelekkel váltják ki a légvezetékeket az ipari parkban, s ezzel 15 megawattos többletteljesítményt kapnak majd az üzemek, valamint új fogyasztókat is rá lehet kapcsolni a bővített kapacitású rendszerre.

 

– A teljes beruházási összeghez az önkormányzat 300 millió forintot hitelből tett hozzá, időközben a költségek drágulása miatt a magyar kormány plusz 200 millió forint kiegészítő uniós támogatással segítette a beruházást, továbbá az E.ON, mint szolgáltató 700 millió forintnyi saját erőt is biztosított.

Az összesen 2,5 milliárd forintos fejlesztés 80-90 százalékos készültségű, és hamarosan befejeződnek a munkák – emelte ki a polgármester, hogy heteken belül a végéhez ér a projekt.

Hozzáfűzte azt is, az ipari centrum dinamikusan fejlődik, 4 multinacionális vállalat is fejlesztésbe kezdett, részben kormányzati támogatásból, részben önerőből. Emellett öt kis- és közepes vállalkozás szintén bővíti kapacitását. Máté Antal megjegyezte, a térségben a munkaerő- utánpótlás továbbra is óriási problémát jelent, mostanság már nemcsak a szomszédos megyékből, hanem az ország távolabbi pontjairól is busszal hordják – főként a nagy cégek – a munkavállalókat Nyírbátorba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában