Máriapócs

2021.08.28. 18:19

Amíg világ a világ, vitézekre szükség lesz

„A vitézekre szükség van, és ez így marad a világ végéig, ugyanúgy tudta ezt Szent István, mint minden utána jövő magyar király, majd Horthy Miklós kormányzó.”

Fotó:

„Vitézek! Legyetek jóban és rosszban hűségesek hazátokhoz, hűséges fiai és leányai ennek a sokat szenvedett hazának és Vitézi Rendünknek. Az eskütök az örök igazsághoz kötelez, ehhez a véráztatta magyar földhöz, hű szeretetek adjon erőt minden hazafiatlan törekvéseknek gátat szabni” – ezzel az intelemmel a lelkükben ereszkedtek térdre a felavatásukra váró, leendő vitézek szombaton a máriapócsi Szent Mihály főangyal görögkatolikus templomban.

A ceremónia látványos felvonulással kezdődött, huszárok, zászlóforgatók, népviseletbe öltözött hagyományőrzők kísérték a polgármesteri hivataltól a templom előtti térre a Szent Korona és a koronázási jelvények hiteles másolatát, valamint a Vitézi Rend leendő és rendes tagjait.

– A rendet vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó alapította 1920-ban, de az első vitézavatásra száz évvel ezelőtt, 1921 tavaszán került sor. Azért hozta létre Horthy a Vitézi Rendet, hogy az első világháborúban érdemeket szerzett katonákat valamilyen formában kitüntesse. Mivel a nemességadományozás intézménye 1918 végén megszűnt, így igyekeztek pótolni az emiatt keletkezett űrt – ismertette elöljáróban Bánó Attila.

Arról, hogy egy egykori vitéznek milyen erényei voltak, vannak olvasmányemlékeink és elképzeléseink is, de hogy a huszonegyedik században kik és mivel érdemelhetik ki, a Vitézi Rend székkapitánya lapunk kérdésére elmondta: ma azokat a hazafias, keresztény szemléletű embereket avatják, akik munkásságukkal méltókká váltak a vitézi címre.

– A kitüntetés azért fontos, mert bár megváltoztak az idők, és már nem kell attól tartanunk, hogy az országot valamilyen fegyveres fenyegetés éri, a küzdelem jelen van, főleg szellemi síkon. Napjainkban igenis szükség van a lovagias szellemiségre, fontos, hogy legyenek jelei a létezésünknek, és annak, hogy szeretnék keresztény hazánkat és nemzetünket megőrizni – magyarázta Bánó Attila, akit tavaly avattak vitézzé, március 15-én pedig a Magyar Arany Érdemkeresztjét vehette át dr. Áder János köztársasági elnöktől.

A Vitézi Rend első embere a főkapitány, ezt a posztot 2017-től Habsburg-Lotharingiai József Károly magyar királyi herceg tölti be. Mint azt megtudtuk, a sorban ötödik főkapitány a nyilvánvaló mellett azért fontos személyiség, mert Magyarországon több vitézi rend is működik, de ez egyetlen, amit a nemzetközi lovagrendek is elismernek.

– Emellett egyenesági leszármazottja József nádornak – ezzel a Habsburgok úgynevezett magyar ágának – és József Ágost főhercegnek, aki Horthy Miklóst követte a főkapitányi székben. Ez a körülmény pedig erősíti a legitimitásunkat – magyarázta a székkapitány, akitől arra is választ kaptunk, hogy felavatásuk után miről ismerhetjük meg a rend tagjait.

– Számos jelét adhatják annak szűkebb és tágabb környezetükben egyaránt, hogy valóban méltóak a címre; példát mutathatnak akár erkölcsi, akár szellemi értelemben. Ezen túlmenően a hétköznapokban szemmel látható jele nincs, egy vitéz a különleges alkalmakkor mutathatja meg magát, mert bár nem a legfontosabbak, a külsőségek is hozzátartoznak a hagyományőrzéshez. Úgy gondolom, mindegyikünk át tud adni valamit abból a szellemiségből, amit képviselünk, és képesek vagyunk hatni mindazokra, akikkel kapcsolatba kerülünk. Számomra hatalmas megtiszteltetés ennek a címnek a viselése, hiszen a családunk előttem hat tagot adott ennek a rendnek – árulta el Bánó Attila.

Korábban a vitézség férfiágon öröklődött, de ma már a szabályok rugalmasabbak. Egyfelől nők is csatlakozhatnak a rendhez, másrészről nemcsak a leszármazottak jelentkezhetnek, hanem azok is, akik ha úgy érzik, méltóvá váltak a címre.

A ceremónia a templomban folytatódott, ahol a történelmi egyházak képviselőinek ünnepi gondolatai és a szent liturgia után Habsburg-Lotharingiai József Károly magyar királyi herceg köszöntötte az avatásra várókat.

– Nagy öröm azok előtt állni, akik követik a szeretet és a tisztesség szavát, és engedve az elhívásnak, a lovagok közé állnak. A vitézekre szükség van, és ez így marad a világ végéig, ugyanúgy tudta ezt Szent István, mint minden utána jövő magyar király, majd Horthy Miklós kormányzó. És mi is szent meggyőződéssel követjük ezt az utat – hangsúlyozta a főkapitány.

Az avatás előtt a leendő vitézek közösen tettek esküt a rend eszménye és célja iránti hűségükről – ebben vitéz Komiszár Dénes fegyvermester-székkapitány segítette őket. Ezután egyesével letérdeltek a főkapitány előtt, aki az avató pallost a vállukra helyezve elmondott egy rövid szöveget. Végül az új rendtagok ezután átvettek egy oklevelet és a vitézi jelvényüket – ami szintén egy, a Horthy-időkből fennmaradt hagyomány.

A rendezvény zárásaként Habsburg-Lotharingiai József Károly elismeréseket és kitüntetéseket adott át a Vitézi Rend tagjainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában