Nyíregyháza

2021.08.05. 14:06

Hiánypótló a képzés a palettán

Szórakoztató, informatív, gyakorlatorientált képzést kínálnak.

SZA

20200523 Szeged Gyógynövényes túra a Fehér-tónál. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: Ábrahám Krisztián túravezető

Forrás: MW-archív

Fotó: Frank Yvette

– Az igény szülte a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés elindítását a Nyíregyházi Egyetemen: egyrészt sokan érdeklődnek a természetes életmód, ezen belül is az egészséges táplálkozás és a gyógynövények ismerete iránt, másrészt mezőgazdasági oka is van, hiszen a megyében több feldolgozócég is működik, ami szintén indokolja, hogy felsőfokú gyógynövény-technológusokat képezzünk. Az idén a pótfelvételi eljárás keretén belül, augusztus 8-án éjfélig lehet jelentkezni az új képzésünkre – mondta lapunknak dr. Csabai Judit szakfelelős, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai adjunktusa, aki részletekkel is szolgált.

– Nappali és levelező tagozaton is elindul a 4 féléves képzés, aminek az utolsó féléve egybefüggő szakmai gyakorlat. Mindkét tagozaton meghirdethetünk 10-10 államilag finanszírozott helyet, ami nagyszerű lehetőség azoknak, akik részt vehetnek támogatott képzésben. További előny, hogy nagyon magas a szakmai tárgyak aránya, a tananyag jelentős része kifejezetten a gyógy- és fűszernövényekkel kapcsolatos: a hallgatók megismerik a gyógynövények kultúrtörténetét, termesztéstechnológiájukat, növényvédelmüket, tanulnak táplálkozás-egészségtant és droganalitikát is. A képzés egyik legfontosabb tárgya a gyógynövény- és drogismeret. Az ún. post harvest ismeretek a betakarítást követő folyamatokat ölelik fel, a feldolgozástól a csomagoláson át a marketing- és értékesítési folyamatokig, a fitoterápia pedig betekintést nyújt a növények gyógyászati alkalmazásába.

Kiegészíthetik ismereteiket

– A képzés az agrárágazat részét képezi, amit levelező tagozaton azoknak ajánlunk, akik olyan ismeretekre vágynak, amiket a mindennapokban is tudnak hasznosítani, érdeklődnek a természet és az egészséges életmód iránt, és egy szórakoztató, informatív, gyakorlatorientált képzésen szeretnének részt venni. Mindenkit várunk, aki üzletszerűen vagy akár csak otthon, a kertben szeretne gyógy- és fűszernövényeket termeszteni. A képzés olyan érdeklődőket is megcéloz, akiknek van valamilyen szakmájuk, s például az egészségügyben, agráriumban vagy oktatásban dolgoznak, és akik a munkájuk során jól tudnák hasznosítani az itt megszerzett tudást és új jogosultságokat. A képzés tökéletes lehet azon fiataloknak is, akiket nem vettek fel a vágyott egyetemre, hiszen nálunk olyan tantárgyakat is tanulhatnak, amelyek szórakoztatóak, de akár segíthetik is őket a következő felvételijük során. Reméljük, hogy több „kallódó” fiatalt is elérünk, akik még nem tudták eldönteni, mit is szeretnének az élettől, hiszen ez a képzés biztonságos, ismeretekben gazdag környezetet teremt számukra.

– A képzés hiánypótló az oktatási palettán, hiszen ahhoz, hogy valaki a kertjében gyógy- vagy fűszernövényt termesszen, természetesen nem kell oklevél, ám ha ezeket értékesíteni szeretné, ahhoz már igen.

Termesztés, értékesítés

– Ez egy felelősségteljes szakma, hiszen nem mindegy, hogy egy gyógynövényt vagy annak mérgező hasonmását gyűjtjük be.

– Ez a képzés megadja a tudást és a jogosítványt arra, hogy az oklevelet szerzők számos területen tevékenykedhessenek a termesztéstől a betakarításon, a felvásárláson át a csomagolásig, az értékesítésig. Lehetnek gyógynövény-felvásárlók, -kereskedők, bionövény-termesztők, gyógynövény- és fűszernövény-termesztők, feldolgozók vagy gyógynövénygyűjtők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában