Nyíregyháza

2021.08.19. 17:10

Lapidaris kövek mesélnek a múltról

Nyíregyháza több pontján is „kőbe vésik” a történelmi-kulturális emlékeket.

KO

Fotó: Sipeki Péter

– A Lapidaris egy biztonságos hely, ahol az emlékeket megőrizhetjük az utókornak. Ezek az emlékek lehetnek személyes emlékek, valamint történelmi, kulturális dokumentumok, rövid ismertetők.

A szó jelentése is erre utal: tömör, rövid történet – mondta Simon András, a fejlesztő cég, az Olinform System Kft. ügyvezető igazgatója Nyíregyházán a városházán.

Dr. Ulrich Attila alpolgármesterrel egy rövid tájékoztatóra hívták meg a sajtó képviselőit, ugyanis, mint elhangzott: 1-2 héten belül a megyeszékhely több pontján, épületek falára, köztéri alkotások talapzatára kikerül a hollóházi porcelánból készült tenyérnyi kődarab, amely memóriájában digitálisan őrzi a múltat.

Innovatív fejlesztés

– Ez egy innovatív fejlesztés, nagyon jó elképzelés a mai digitális technikával átszőtt világban, amikor mindenkinek van okostelefonja és azon keresztül jut különböző információkhoz, a digitális eszközök segítségével tanul. Az oktatás, a turisztika és az értékmegőrzés terén is hasznos fejlesztés a lapidaris – jegyezte meg dr. Ulrich Attila. Hozzátette: az emlékoldalra feltöltött fényképek, videók és történetek elmondják mindazt, amit szavakkal olykor lehetetlen.

A városlakó is bővítheti

– A ötlettel 2018-ban jöttünk elő, azóta bővítettük, interaktívvá tettük. A weboldal két részből áll, egy felhőalapú tárhelyből, ahol az információkat raktározzuk, illetve ezekből a kövekből – mutatott a lapidaris kőre az ügyvezető igazgató – amelyekben az úgynevezett NFC chip segítségével le lehet leolvasni az információkat (szöveget, képeke, videót) a telefonunkon. Ma már a legtöbb készülék képes kommunikálni ezzel a rendszerrel. Miért érdekes a találmány, hogyan hasznosítható turisztikai célokra?

– A direkt információ az oldalon böngészve bármikor fellelhető, a turista felfedezheti vele a város érdekes részeit, az útvonaltervezővel pedig könnyedén eljuthat egy-egy emlékműhöz, emlékhelyhez, megismerkedhet a helyi nevezetességekkel. Az információk jelenleg magyar nyelven vannak feltöltve az oldalakra, de a későbbiekben akár 10 idegennyelvre is lefordítható a szöveg – tette hozzá Simon András.

Elhangzott továbbá, hogy a fejlesztés segítségével akár egy virtuális történelem órát is meg lehet szervezni iskolások számára, ráépíthetik a pedagógusok például a kreatív óráikat.

Miért interaktív? Mert akár a látogató is feltölthet az oldalra régi fotókat, dokumentumokat, bővítve az adott emlékműről, köztéri szoborról és a hozzá kapcsolódó történelemről új információkat, természetesen az admin ellenőrzi és megszűri a beküldött anyagokat mielőtt azok kikerülnek az idővonalra.

Tehát hamarosan a lapidaris kövek mesélnek Nyíregyházán a Városházáról, a Városalapító atyákról, a Kossuth térről, a Kállay-házról, a Hősök emlékműjéről, a Megyeházáról. Minden helyszínt nem sorolt fel az alpolgármester, meghagyta akkorra amikor bekerülnek helyükre a chippel ellátott, lapos kövek.

Címkék#lapidaris

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában