bököny

2021.08.30. 14:19

Tíz házat ért a bökönyi összefogás

Összesen 400 millió forintot fordítottak a telep-programra.

Fotó: Sipeki Péter

A bökönyi utcákat járva tíz ház kapuján is látható a Bökönyi összefogás felirat. Ezeket a portákat újították fel vagy építették meg annak a telep-programnak a keretében, amely 2018-ban kezdődött és ma fejeződött be a településen.

Hat település

– A faluban tíz rászoruló család kapott olyan otthont a Bökönyi összefogás programban, ami bárkinek a becsületére válna – mondta a program hétfői záró rendezvényén Piskolczi Géza, Bököny polgármestere. – Van ezek között olyan, amelyet az önkormányzat a pályázatból vásárolt meg és újított fel, és akadnak új építésűek. Valamennyit berendezve adtuk át az új lakóknak, akik öt évig használhatják az ingatlanokat.

– A választókerületemben hat település lépett be a telep-programba, amelynek célja a szegregátumokban élő emberek életkörülményeinek minőségi javítása – emelte ki dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő. – Kislétán tavaly zárult ez a pályázat, Bököny pedig a második helyszín, ahol vagyunk, Nyírpilisen, Nyírmihálydiban, Encsencsen és Piricsén még most vannak a munka dandárjában.

A pályázatnak köszönhetően közel 200 millió forintot költöttek az ingatlanok megépítésére, felújítására, a fennmaradó összeget pedig képzésekre és tanfolyamokra fordították, hogy a programban résztvevők minél eredményesebben tudjanak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

Bököny rengeteg lehetőséget kapott az elmúlt években, 2014 óta több mint kétmilliárd forintot tudtak a településen fejlesztésekre fordítani. A legnagyobb lépés talán a szennyvízcsatorna-beruházás volt. Ez a hatalmas összeg egy ekkora település életében valódi sikertörténet, ez is ékes bizonyítéka annak, hogy a magyar kormány törődik a vidékkel, az itt élő emberekkel.

Értékápolás

– Mindig öröm ebbe a megyébe jönni, mert itt élő példákat találunk arra, hogy nap mint nap ápolják a magyar értékeket, aminek a roma kultúra is a szerves része – jelentette ki Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. – Az új házakba beköltözők esélyt kapnak arra, hogy tudjanak a sorsukon változtatni. A bökönyi példa arra mutat rá, hogy azoknak a településeknek van jövőjük, ahol szembeszállnak és megküzdenek a problémákkal.

– Az igazi munka most kezdődik – mutatott rá Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. – A lehetőség adott, a programban részt vevőknek kell bizonyítaniuk, hogy képesek tartósan javítani az életminőségükön. Ez egy komplex, összetett feladat és mindenkinek kívánom, hogy sikerrel járjon.

Maradni akarnak

Csiki Márta most egyedül van otthon a három gyerekkel. A legnagyobb most kezdi a második osztályt, a középső óvodába jár, a legkisebb négy hónapos.

– A párom Pesten dolgozik, pénteken jön majd haza – mondja az asszony. – Azon van, hogy meglegyen az egy éves állandó munkaviszonya, mert akkor igényelhetjük a támogatást. Húszan pályáztunk a házakra, a kiválasztottak közé kerültünk és ennek igyekszünk becsülettel meg is felelni. Márciusban költöztünk be, azóta nagyon vigyázunk az otthonunkra. Szeretnénk öt éven belül saját házat vásárolni itt Bökönyben, mert minden ideköt minket ehhez a faluhoz, nem szeretnénk elmenni, itt akarunk boldogulni.

Címkék#Bököny

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában