Nyíregyháza

2021.09.29. 19:40

10 éves az Evangélikus Roma Szakkollégium

Egy évtizede, hogy a keresztény roma szakkollégiumi hálózat a felsőoktatásba bekerülő hátrányos helyzetű fiatalokat támogatja céljaik elérésében.

KO

Fotó: DODO FERENC

„A másik ember más, mint én....” – hangzott fel a 472.ének a nyíregyházi evangélikusok nagytemplomában szerdán délután, ahová ünnepelni érkeztek az Evangélikus Roma Szakkollégium munkatársai, hallgatói és a meghívott vendégek. Egy évtizede, hogy a keresztény roma szakkollégiumi hálózat a felsőoktatásba bekerülő hátrányos helyzetű fiatalokat támogatja céljaik elérésében.

A nyíregyházi evangélikusok az elsők között léptek be 2011-ben a hálózatba, intézményük azóta is meghatározó színfoltja az országos szervezetnek, mi több jelentős eredményeket értek el a hátrányos helyzetben élő roma fiatalok felzárkóztatásában. A szerdai eseményen a résztvevők betekintést nyerhettek a szakkollégium mindennapjaiba, de mindenekelőtt azoknak a fiataloknak a sorsába, akik saját életükkel, szorgalmukkal példát mutatnak másoknak, sikereik pedig nagyban hozzájárulnak a romákat érintő társadalmi előítéletek csökkentéséhez.

Ahogyan Fabiny Tamás evangélikus püspök fogalmazott megható videóüzenetében: – Igenis van lehetőség tanulással kiemelkedni a nehéz életkörülmények közül, legyenek büszkék a fiatalok rá, hogy egy ilyen intézményhez tartoznak... ebben a szakkollégiumban ember és ember között nincs fal, a hallgatók megtapasztalhatják, milyen egymásnak és másoknak segíteni – emelte ki a püspök és boldog születésnapot kívánt az intézménynek, valamint hitet és erőt az előttük álló évekhez.

Elhangzott az is, az evangélikus egyház számít azokra a végzős egyetemistákra, akik szívesen dolgoznak intézményeikben, jelenleg is van két roma diplomás munkatársuk.

A diplomán túl...

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára is jelen volt az ünnepségen. Elmondta, 11 keresztény szakkollégium működik az országban és mind eléri a kitűzött céljait, mégpedig, hogy ösztöndíjjal és egyéb programokkal minél több olyan roma fiatalt támogassanak felsőoktatási tanulmányaikban, akik értelmiségiként ott vannak a közéletben, példát mutatnak a saját közösségeikben.

Annak idején 57 hallgatóval indultak el, jelenleg 350 egyetemista tartozik a keresztény intézményekhez. A helyettes államtitkár nagyon szemléletesen írta le, hogy milyen is ebben a 11 kollégiumot számláló hálózaton belül a nyíregyházi szakkollégium. Olyan, mint amikor egy anyának 11 gyermeke van sok-sok közös vonással, ám mindegyikük más és más.

– Az „evangélikus gyermek” igazi egyéniség. Makacs és kitartó. Ő evangélikus. Olyan, aki összefüggésekben gondolkodik, előrelátó, s amit eddig csinált azt felfűzi arra, amit ezután fog. Van véleménye, van javaslata és azt meg is osztja másokkal. Nemcsak egyéniség, hanem képes „egyéniséget” átadni másoknak. Ez az intézmény megérti a cigányság problémáit, a szakkollégistáik „terheit cipeli”, de nem oldja meg feladataikat helyettük. Az evangélikusok kezdeményezőkészsége garancia arra, hogy szakkollégiumuk 10 év múlva is sikeresen fog működni – hangzottak a dicsérő szavak, s az elismerő kézfogást Laborczi Géza lelkész kapta a helyettes államtitkártól.

A nyíregyházi szakkollégium alapítója köszönetet mondott munkatársainak, köztük Molnár Erzsébet lelkész-intézményvezetőnek, s mindazoknak, akik nélkül ez a szervezet nem működne, hiszen nem volt mindig könnyű, főleg nem az indulásnál. Majd a roma fiatalok szüleinek a bizalmát köszönte meg, hogy rájuk bízták és rájuk bízzák gyerekeiket, hogy aztán együtt örüljenek boldogulásuknak, hogy önálló egzisztenciát teremtenek maguknak.

A nyíregyházi szakkollégium együtt lélegzik a Nyíregyházi Egyetemmel, ahol a kezdetektől otthonra talált. Az egyetem rektora, Vassné dr. Figula Erika elmondta, jellemzően a pedagógusképzésben, az agrárképzésben, és gazdasági szakmákban tanulnak a szakkollégisták. A konferencián Veszprémi Erzsébet ismertette azt, a Hüse Lajos szociológussal és a hallgatókkal közösen készített tanulmánykötetet, ami hűen tükrözi a romák helyzetét az ország keleti régiójában.

Ezzel is kifejezték, hogy egyetemistáiknak a diploma megszerzésén túl is vannak céljaik, sokuk tudományos területen folytatja pályáját. Az előadások között a tutor és a mentor programról, a hallgatók önkéntes munkájáról is hallhattunk, ugyanis a hálózat arra is hivatott, hogy erősítse a hallgatók társadalmi felelősségvállalását, ösztönözzék közösségépítő munkájukat.

Újságírói kérdésre Langerné Victor Katalin elmondta azt is: – Mindenképpen folytatjuk ezzel a 11 szakkollégiummal a munkát, és újabb vállalást is teszünk: egy, az eddiginél erőteljesebb nyitást a középiskolák felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában