Kisvárda

2021.09.28. 17:30

Jubileumot ünnepelnek

Fennállásának 110. évfordulójához érkezett a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium.

KM

A patinás iskola épülete | Fotók: Jernei Gábor

Éppen 110 évvel ezelőtt, 1911 szeptemberében kezdődött el az oktatás Kisvárdán az Állami Főgimnáziumban, amely most a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium nevet viseli. Bíró Gábort, az intézmény vezetőjét kértük meg egy rövid visszatekintésre.

– A mi iskolánk – mondja Bíró Gábor. – Nemzedékek koptatta lépcsők az újak alatt, mélyben gyökerező hagyományok, sok évtizedes tablók, a legújabb tanév emlékplakettesei, mind megfér egymás mellett. Becsengetéstől kicsengetésig együtt, ősztől nyárig és érettségi találkozókon. Besisek. Szeretjük, hogy azok vagyunk. Szeretünk büszkélkedni vele. Csengőszón innen és azon túl is. A kezdet dátuma egészen pontosan 1910. augusztus 3. Ekkor értesítette rendeletben a vallás- és közoktatásügyi miniszter Kisvárda képviselő-testületét, hogy elhatározta, a településen főgimnáziumot létesít, de a községnek anyagi áldozatot kell vállalnia.

A patinás iskola épülete | Fotók: Jernei Gábor

– Mindössze egy év telt el, 1911. szeptember 15-én – megnyílt Kisvárdán az Állami Főgimnázium I. és V. osztálya, majd felmenő rendszerrel az 1914-ben indult tanévre benépesült – folytatja a visszaemlékezést Bíró Gábor.

Az iskola igazgatói

dr. Máyer György (1911–1921)

Császy László (1919)

dr. Jankovics József (1921–1922)

Sabján János (1922–1927)

dr. Tóth József (1927–1943)

dr. Szalay György (1943–1944)

Keresztes Pál (1944–1945)

Jakó Albert (1946–1948)

Grgurics István (1948–1951)

Takács János (1952–1957)

Jancsó Antal (1957–1959)

Csucska Jenő (1959–1978)

Sárosy Zoltán (1978–1993)

Bíró Gábor (1993–)

– Az intézet ideiglenes épületben kapott helyet, az új tervezésével Wälder Gyula műépítészt bízta meg a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium. 1929 őszén elkészült a gimnázium mai épülete. Az 1935/36. tanévben lett az intézmény gimnázium, hivatalos nevén Kisvárdai Állami Bessenyei György Gimnázium, és már működött az internátus is. 1965-ben kísérleti jelleggel egy matematika tagozatos, majd 1968-ban matematika-fizika tagozatos osztály indult.

– Jelentős változást 1986-tól a nyelvtagozat jelentett: egy osztályban francia és orosz nyelvi tagozat indulhatott, később angol, német tagozat is. A kilencvenes években ének vagy rajz specialitásokból is választhattak az itt tanulók. 1996-ban új tornacsarnokkal, nagyobb könyvtárral gazdagodott az intézmény, később a labdarúgópályát is felújították. 2013. január 1-től az intézmény ismét tankerületi fenntartásba került, azonban a munkáltatói, a főbb gazdálkodási jogokat az első időszakban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ centralizáltan gyakorolta.

– Jelenleg az étkeztetés kivételével valamennyi szakmai és működési feladat ellátásához az önálló költségvetéssel és szakmai önállósággal felruházott Kisvárdai Tankerületi Központ nyújt segítséget, és egy olyan partneri kapcsolat alakult ki, mely biztosítja az intézmény eredményes és hatékony működését.

Bíró Gábor elmondta, a jubileumi évet természetesen változatos programok sorozatával ünnepelték, amelyek még a napokban is tartanak.

A hagyományok ápolása mindenkinek a szívügye

A hagyomány­ápolás minden, a Bessenyei György Gimnáziumhoz kötődőnek a szívügye – tudtuk meg Bíró Gábor igazgatótól. A tanévben a hagyományápoló programok mellett elindult a Bessenyei Akadémia, amelynek az a célja, hogy a valamilyen területen kiemelkedő, sikeres egykori tanulók munkájukról előadást tartsanak, találkozzanak az iskola jelenlegi diákjaival.

Diákok a Bessenyei-emlékfal előtt

Létrejött a Bessenyei Galéria, elkészült Nagy Lajos szobrászművész alkotása, a Bessenyei-emlékplakett, melyet évről évre az arra érdemes tanulók és tanárok kaphatnak. Elkészült az iskola büszkesége, a Bessenyei-emlékfal. Az intézménybe látogató vendégek és az oda kötődő tanulók és pedagógusok egyaránt szívesen töltik a függőfolyosónak ezen a részén idejüket, kiváló helyszín a tanulásra, beszélgetésre, tervezésre, diákversengésre, közösségi programok lebonyolítására.

A tehetséggondozó munka előmozdítására létrehozták a Vértesy Géza Matematika Díjat, amelyet az egyes évfolyamok legeredményesebb tanulói vehetnek át. Volt tanítványok alapították a Nehéz Rudolf-díjat, amely a végzős évfolyam eredményes matematika tagozatos tanulójának elismerése. Egykori diákjuk, ifj. dr. Béres József alapította meg a Béres-díjat, amelyet a természettudományok területén kimagasló munkát végző fiatalok vehetnek át.

Hagyományaik közé tartozik, hogy a kilencedikes tanulóik Bessenyei-emléktúrán vesznek részt. Az is tradícióvá vált, hogy mai és volt bessenyeisek összefogásával emlékkönyvet jelentetnek meg, így lesz az idén is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában