életet menthet!

2021.09.16. 07:12

Nem maradnak rejtve a tüdőelváltozások

Szeptember 30-áig még lehet jelentkezni a tüdőrákszűrő programra.

KM

Forrás: JAOK

Évente csaknem kétmillió ember életét követeli a leggyakoribb daganatos betegség, a tüdőrák. Magyarországon mind a férfiak, mind a nők körében a vezető halálokok közé tartozik.

A tüdőrák többnyire alattomosan, tünetek nélkül növekszik, ezért az esetek jelentős részében előrehaladott, már nem műthető stádiumban fedezik fel. Emiatt van nagy jelentősége a Magyar Tüdőrák Szűrési Programnak, melyhez a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház is csatlakozott.

Előjegyzés szükséges!

A program keretében végzett alacsony sugárdózisú CT- (LDCT) vizsgálattal lehetőség van a más módszerrel rejtve maradó elváltozásokat is kimutatni. A programban 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára előjegyzés után alacsony sugárterhelésű komputertomográfiával (CT-vel) végeznek szűrővizsgálatot. A vizsgálat kellemetlenséget nem okoz, káros következményekkel nem jár, mindössze néhány percet vesz igénybe és ingyenes. Feltétel, hogy a jelentkező 50–75 év közötti legyen, a tüdődaganat jelét ne mutassa, jelenleg is dohányozzon (vagy 10 éven belül szokott le a dohányzásról), élete során 25 éven át napi 1 csomag cigarettát elszívott, az elmúlt 24 hónapban nem vett részt mellkas-CT-vizsgálaton, és 5 éven belül nem volt daganatos megbetegedése, tüdőműtéte.

Előjegyzés kérhető Ajler Attiláné koordinátortól – hétfőn, kedden és szerdán 8 és 9 óra között – a 20/665-2382-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában