Máriapócs

2021.09.18. 17:27

Sokat tesznek a természetért a vadászok

A világkiállításhoz csatlakozva saját rendezvényt szerveztek a Nyírbátor közeli társaságok.

A vadászok és a hozzátartozók megtöltötték szombaton a bazilikát | Fotók: KM

Ötven év után ismét vadászati kiállítást rendez hazánk, szeptember 25-én Budapesten a Hungexpo területén megnyílik az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás. A nemzetközi rendezvényhez – előprogramként – megyénk vadásztársaságai is csatlakoztak, hogy ezzel is felhívják a civil társadalom figyelmét a vadászat és a vadgazdálkodás fontosságára. A Nyírbátor térségében működő öt vadásztársaság évek óta jó kapcsolatot ápol, s úgy döntöttek, hogy a világkiállításhoz kötődve Máriapócson, nemzeti kegyhelyünkön vadászmisét rendeznek közösen.

Közreműködött a Mohos-menti Vadásztársaság dalárdája

Szombaton fel is harsant a vadászkürt a görögakatolikus bazilikában, jelezve az öt vadásztársaság együttműködését, összefogását. Az ünnepséget Prokob János ötletgazda, főszervező, a nyírbátori Báthori István Vadásztársaság elnöke nyitotta meg.

Prokob János (jobbra) adta az elismeréseket

- A vadászati kiállítás megmutatja az érdeklődőknek, hogyan élnek a magyar vadászok, hogyan cselekszenek, milyen emberek, milyen közösséget alkotnak. A vadászok megítélése vegyes a társadalomban, pedig sokat tesznek a természet megóvásáért, fennmaradásáért – mondta többek között Prokob János a rendezvényen, amit színesített a Mohos-menti Vadásztársaság dalárdájának éneke, valamint három fiatal, Csordás Bianka, Mocsár Zsolt és Mocsár Máté műsora. A köszöntő gondolatok elhangzása után után kitüntetéseket is átadtak, mindegyik vadásztársaságból átvehette a 2020 legjobb vadászának járó elismerést egy-egy tag: Pénzes Sándor Károly (Nyírbátor, Báthori István Vadásztársaság), Karczub Tibor (Nyírbátor, Fedics Mihály Vadásztársaság), Ruzsa János (Pócspetri, Mohos-mentiVvadásztársaság), Kiss György (Ófehértó, Völgyfű Vadásztársaság), Jakab Attila (Nyírbogát, Hoportyó Vadásztársaság).

A vadászok és a hozzátartozók megtöltötték szombaton a bazilikát | Fotók: KM

Az elismerések után Terdik Mihály nyírbogáti görögkatolikus parókus és a teérség meghívott papjai misét celebráltak, majd a szertartás után közös ebéd várt a résztvevőkre. A finom falatok elfogyasztása közben fel lehetett idézni az erdőkben és a mezőkön szerzett élményeket, a kötetlen beszélgetésen volt idő elmesélni akalandokat.

A Kelet-Magyarország csütörtöki Horgász, vadász oldalán bővebben is lehet majd olvasni az eseményről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában