őzetanya

2021.10.29. 11:30

HOVATESZ – Ahol tudtak, segítettek

Tavaszonként összeszedték Nyírbogdány és Székely között a 4-es számú főút mellett eldobált szemetet.

KM

Megalakulásának tízéves évfordulója alkalmából szabadtéri pikniket tartott tagjainak és a támogatóknak a napokban Őzetanyán a Horgász, Vadász, Természetbarát Szolidaritási Egyesület. Bár a civil szervezet az elmúlt tíz évben nyírbogdányi székhellyel működött, a tagjai között voltak újfehértói, ibrányi, tiszavasvári, demecseri, baktalórántházi és nyírbátori lakosok is. Kántor László elnök vezetésével az elmúlt években nem unatkoztak a Hova-Tesz tagjai, mindig volt mit csinálniuk, hiszen folyamatosan figyelték, kinek mit tudnak segíteni.

Ha nincs tüzelő, ha betört a tető

Minden tavasszal rendszeresen gyűjtötték Nyírbogdány és Székely között, a 4-es számú főút mellett szétdobált szemetet, az erdőkben illegálisan lepakolt hulladékot. Az óvodák és az iskolák számára madárodúkat készítettek, hogy ezzel is segítsék a fiatalok természetbarát és környezettudatos nevelését. Ha hallottak a térségben olyan rászorult családról, amelynél elfogyott a pénz, nincs tüzelő, azonnal segítséget nyújtottak. Pár éve, amikor a jég törte össze az erdőháti házak tetejét, cserepeket vittek a magyar–román határ közelében fekvő településekre. Szerveztek gyermeknapokat is a térség községeiben, valamint társadalmi munkában szőlőt szüreteltek, hétvégi házat építettek. Bujon 2015-ben egy két gyermeket nevelő házaspár vályogfalú lakásának egy része összeomlott, mert alámosta a vezetékből szivárgó víz. Az egyesület autója tűzifával, élelmiszerekkel, húskészítményekkel megpakolva gurult be a buji család udvarára.

Természetjáró programok

A tagok képzettségére, szakmai tudására építve természetjáró programokat is szerveztek fiataloknak. Az őzetanyai tavakat körbejárva a diákok megismerkedhettek a vizek élővilágával, az itt fészkelő tollasok és a vonuló madarak titkaival. Ruhaneműk osztásával is segítették többek között Nyíribrony, Levelek, Buj, Apagy, Demecser, Fehérgyarmat, Székely hátrányos helyzetű családjait.

Borítókép: A jubileumi rendezvényre egyenpóló is készült. Képünkön az egyesület tagjainak egy csoportja | Fotó: M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában