Kéményseprés

2021.10.16. 11:00

Legyen tiszta minden ház kéménye!

KM

A hivatalos fűtési szezon ugyan csak tegnap, október 15-én kezdődött, de sok helyen már befűtöttek. Azok, akik eddig nem ellenőriztették a kéményüket és a fűtőeszközeiket, még megtehetik, de azzal számolniuk kell, hogy ilyenkor leterheltek a szakemberek, emiatt hosszabb a várakozási idő.

– A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy az ellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a szakembernek ne forró környezetben kelljen dolgoznia – mondta el lapunknak Rutkai-Dér Vivien, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Online ügyintézés

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtésnél kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. Azoknak, akik családi házban élnek és oda nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, a szolgáltatás ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a tulajdonos időpontot foglalt. A katasztrófavédelem kéménysepréssel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalán irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél lehet időpontot egyeztetni az ingyenes ellenőrzésre. Ugyanezen az oldalon az online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél.

– Azt, hogy mennyire fontos élni a kéményseprés lehetőségével, mutatja az a tény, amely szerint a tűzoltókat az idén országosan már 702 kéménytűzhöz riasztották. Az ilyen esetek leggyakoribb oka, hogy nincs megfelelően kitisztítva a kémény, a belső falára lerakódott korom és kátrány pedig meggyullad – hangsúlyozta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában