Nyíregyháza

2021.10.05. 07:31

Védőnő – megtanult sok nyelven beszélni

„Nekünk nem szabad megállni, mindig lehet új információkat eljuttatni az emberekhez.”

KO

20210924 Győrszemere Népszerű a védőnői szakma, az elmúlt évben több családnál is született gyermek, és sok anyuka várja első gyermekét. Képen: Sisa Máténé a győrszemerei védőnő hálózat vezetője egy tanácsadója, Iván Vivien és kislánya Iván Hédi, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

– A mi szakmánkban alapvető az empátia, ezért egyfelől érthető a lakosság óvatossága és bizonytalansága, hiszen egy nagyon új helyzetről van szó. Rendelkezésre állnak az évtizedek óta ismert védőoltások, amelyek nagy részét csecsemőkorban alkalmazzuk. A kötelező oltások súlyos fertőző betegségektől óvják meg az emberiséget. A koronavírus elleni vakcina egy alig kétéves oltás, annak ellenére, hogy bevált és nagyon sokan megkapták, még mindig vannak, akik nem veszik fel, mert azt mondják, új oltástípus.

Nagyon nehéz meggyőzni azokat a családokat, akik elutasítják, de a védőnői szakma szépsége, hogy megtanultunk „sokféle nyelven” beszélni, de magyarul. Ez annyit jelent, hogy meg kell tudnunk szólítani a lakosság minden rétegét az iskolázottságának, egészségismeretének megfelelő szinten – mondta el Várfalvi Marianna. A Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke a napokban egy nyertes projekt bemutatása kapcsán járt Nyíregyházán. Arra volt lapunk kíváncsi, milyen feladatok hárulnak a védőnőkre a koronavírus elleni védőoltás népszerűsítésében.

Átoltottság az iskolákban

– Az a legfontosabb, hogy partnerként tekintsünk a szülőkre és adjunk lehetőséget arra, hogy ők kérdezzenek, elmondhassák a véleményüket, az aggályaikat, mert erre tudunk megfelelően reagálva meggyőző érveket felsorolni a védőoltás mellett. Ma már nem elég az ismeretet egyoldalúan közölni, ugyanis az embereknek csupán egy része fogja elfogadni az útmutatásokat, de ha megbeszéljük, hogy tanácsainknak mi valójában a haszna, akkor előrébb jutunk – tette hozzá a szakember.

Kiemelte azt is, a védőnők a járvány alatt ugyanúgy járták a családokat, meglátogatták az újszülötteket, különösen a hátrányos helyzetben élőkre kellett figyelniük. Most pedig valóban az iskolai védőnőkre hárul pluszfeladat. A gyerekek körében az átoltottság növelése, illetve a jelenléti oktatás lehetővé teszi, hogy magasabb fokozatra kapcsoljon az iskolai védőnői hálózat a diákok egészségtudatosságának kialakításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában